Societatea civila curtata la ceas electoral de partide



La fel cum presa se proclama ciine de paza sau puterea a patra, tocmai pentru ca celelate trei nu au ochi sa o vada si mai ales urechi sa o auda, organizatiile nonguvernamentale se vad silite sa isi afirme statutul de echipe de interventie ori chiar de resuscitare trecind peste reputatia proasta ce le-a fost legata de coada, ca un clopotel, ca sa nu mai poata prinde soareci. Vorba aia, cu fata usernica a preotului care nici copii nu are. Numai ca cel putin o data la patru ani, cind se intimpla alegeri parlamentare, ONG-urile au privilegiul de a fi curtate de partidele politice. Cum si daca isi valorifica acest avantaj "onegistii", care de cele mai dese ori sunt "onegiste", vom discuta in emisiunea noastra de astazi. Oaspetii mei de astazi sunt Ioana Avadani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent din Romania, Antonita Fonari, directorul centrului de resurse „Tineri si liberi", secretarul Consiliului National al ONG-urilor din Republica Moldova si Angela Brasoveanu, directorul revistei Punkt.

Ioana Avadani: Nu este nicio rusine sa intri in politica. Nu este urit sa parasesti sectorul nonguvernamental ca sa intri in politica. Singura problema este atunci cind odata intrat in politica, pretinzi ca reprezinti societatea civila. In rest si meseria de politician, si meseria de ONG-ist, daca exista o astfel de meserie, sint la fel de onorabile. Politica in sine nu este murdara, regulile sint murdare.

Antonita Fonari
: In afara de organizatiile nonguvernamentale adevarate mai sunt create, din ratiuni lesne de observat, false organizatii care nu-si propun sa influenteze starea de lucruri, ci pentru ca sa faca bani. De exemplu oamenii care lucreaza in sistemul de sanatate publica si au functii de raspundere, isi fac niste ONG-uri si fac acelasi lucru pe care trebuie sa il faca in postura de sef de directie la sanatatea publica, fiind platiti si din banii unor finantatori. 

Angela Brasoveanu: Formula de aparitie a ziselor „organizatii nonguvernamentale guvenrnamentale", sau GONG-uri, este foarte simpla: oamenii din sectorul guvernamental dispun de informatii, se pricopsesc cu relatii si apoi profita de ele. Bunaoara primarii, au fost indrumati chiar sa deschida ONG-uri ca sa adune bani pentru comunitati prin aceste filiere. Ei le-au deschis si acum nu stiu ce sa faca cu ele.

 

Asculta aici

 

Europa Libera