A fi sau nu voluntar?



voluntariatExistă o tendință tot mai mare din partea tinerilor de a se implica în activități de voluntariat, iar lucrul acesta nu poate decât să ne bucure.  În ultimul timp, am observat o creștere semnificativă în ceea ce privește voluntariatul.  Se pare că tinerii și-au dat seama că dacă își doresc  să aibă parte de o societate performantă trebuie să fie acolo în primul rand. Și cum poți face acest lucru dacă ești elev  la liceu, student sau proaspăt angajat decât prin voluntariat? De ce aleg tinerii din țara nostră  să fac voluntariat  aflați din următorul sondaj.

Veronica Deșcan , voluntară ‘’Asociația Tinerii pentru Dreptul la Viață’’

Voluntariatul este pentru mine mai mult decât o simplă ocupație în timpul liber.  Voluntariatul înseamnă  consecvență, muncă și dăruire. Datorită lui îmi dezvolt unele abilități, învăț să vorbesc mai liber. Voluntariatul nu se remunerează cu bani cea mai mare bucurie a mea e atunci când văd zâmbetul  și recunoștința unui copil sau alinarea celor mai triști ca noi.

Elena Bernevec, voluntară Centrul ’’La Strada’’

Pentru mine voluntariatul este o metodă de a învăța, de a căpăta cunoștințe în diverse domenii, de a mă autoperfecționa prin interacționarea cu noi persoane, lucrul în echipă, este o motivație de a mă redescoperi și de a face lucruri noi ce sunt benefice societății, este o metodă de a căuta soluția unei probleme, de a mă implica ca persoană civică. Voluntariatul înseamnă progresul prin mișcare.

Eugen Șmuleanschi, voluntar la Asociația Obștească ’’Altruism Moldova’’

Voluntariatul e un început de experiență profesională, mai ales că poți face voluntariat în diferite domenii fapt ce te formează multilateral. Plus e o plăcere pentru suflet să faci cuiva un bine fără rambursare. Cred cu tărie că fiecare din noi poate ajuta comunitatea din care face parte. Cred în importanța implicării oamenilor și consider că voluntariatul poate fi o soluție în rezolvarea problemelor comunității pentru că voluntariatul schimbă viața oamenilor care sunt ajutați prin acțiuni de voluntariat, dar și a celor care aleg să fie voluntari. Mi-aș dori ca acțiunile de voluntariat din Moldova să devină o practică asumată de câți mai mulți dintre noi.

Soltanici Cristian, voluntar la Asociația ’’Tinerii pentru Dreptul la Viață’’

Uneori e puțin complicat să fiu voluntar pentru că sunt diverse activități în care vreau să mă implic și nu întotdeauna dispun de timp, însă activitățile în care m-am implicat au fost o experiență bună și apreciez mult voluntariatul. Din păcate am avut și situații cănd unii prieteni îmi spuneau că nu voi câștiga nimic în urma  activității de voluntariat, însă s-au greșit, am acumult noi informații, mi-am dezvoltat vocabularul și dicția, mi-am făcut prieteni noi cu care îmi împărtășesc ideile, aspirațile și experiența, oameni de la care am învățat  adevărate lecții pentru viață. Voluntariatul m-a format  o persoană mai capabilă și mai matură.

Denis Moscvin, Voluntar Centrul de Resurse pentru Tineret Dacia din Soroca

Din păcate Republica Moldova se confruntă cu multe probleme sociale, culturale, ecologice, și voluntariatul este o soluție spre ameliorarea lor. În orașul Soroca suntem mulți voluntari din diferite instituții de învățămământ care încercăm să ne aducem aportul la o societate ma bună și frumoasă.

Pentru mine e foarte important să fiu voluntar, deoarece  obțin experiență utilă pentru viitor, învăț să comunic liber, am posibilitatea să interacționez cu alți colegi din diverse departamente într-un mediu informal ,  să aflăm problemele comunității  în care trăim și să propunem soluții de  rezolvarea a acestora.

Lia-Mirela Agachie, voluntară Centrul de Resurse pentru Tineri Dacia din Soroca

Să fii voluntar e bine nu numai pentru societate dar și pentru noi înșine pentru a deveni mai activi și a ne dezvolta anumite abilități oratorice sau leadership care ne vor fi necesare pe parcursul vieții pentru a avea success. Voluntariatul e o modalitatea de a te implica în diferite activități fără ca să te coaste ceva. O ocazie de educare și promovare a unor valori și lucruri imporatnte. Prin voluntariat oameni încearcă să creadă în veridicitatea schimbării lucrurilor spre bine și să devină la rândul lor agenți de promovare a diferitor activități de voluntariat.

Daniela Bețivu, voluntară satul Chișcăreni raionul Sângerei

Voluntariatul este una din cele mai bune activității care ne oferă șansa să ne construim un viitor cât mai bun și mai prosper, ne cultivă în suflet sentimentul de a fi util, ne aduce în viață oameni care mai apoi ne devin prieteni, ne marchează într-un fel sau altul și ne oferă experiențe unice. A fi voluntar înseamnă a face ceva util pentru alții dar și pentru tine. Prin voluntariat învățăm să fim mai buni și să vedem anumite lucruri din mai multe perspective. A fi voluntar mai înseamnă colaborae, cooperare, planificare, comunicare și evident rezultate. Voluntariatul e schimbarea pe care vrei s-o vezi în alți oameni și a te depăși pe tine însuți spre a realiza și schimba lucrurile  spre bine.

Rezultatele concrete ale activității de voluntariat sunt vizibile în multe proiecte desfășurate de diverse ONG din Republica Moldova, mai ales că multe din ele au continuitate și un impact pentru generațiile viitoare. Sperăm că acțiunile de voluntariat vor fi valorificate din ce în ce mai mult. Societatea noastră are nevoie de voluntariat și implicare activă pentru a schimba mersul lucrurilor spre un viitor mai frumos