"Locul meu e printre oameni", interviu cu Iulia Brad, coordonator de tineri SPFM



577184_360019430715319_1085974120_nPozitivă, veselă, învingătoare, plină de entuziasm, franchețe și cu mult potențial de afirmare. Zâmbetul ei îți înseninează zilele, iar timbrul vocii sale te sensibilizează. Mulți au auzit de ea, mulți au cunoscut-o, mulți o caută pentru că este talentată. Personal, de la această domniță pot lua energie, poftă de viață și crezul de a nu te lăsa bătut în orice situație. Eroina noastră este Iulia Brad, voluntară a Societății de Planificare a Familiei din Moldova (SPFM) și, mai nou, a devenit coordonator de tineri voluntari al SPFM. Acum Iulia studiază la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova. De asemenea este redactorul-șef al revistei NEXT, unica revistă studențească din Republica Moldova. O tânără cu mari perspective și cu țeluri bine conturate. Pasionată de muzica clasică, Iulia reprezintă un model de tânără ambițioasă care  știe ce își dorește cu adevărat. Vă invit să o cunoașteți!


1. Ce reprezintă voluntariatul pentru Iulia?

Este o întrebare pe cât de simplă, pe atât de complicată pentru mine, trebuie să recunosc. În orice caz, subliniez, nu este o metodă sau motiv de proprie-publicitate sau imagine. Voluntariatul e sinonimul facerii de bine celor ce te înconjoară. Voluntariatul este pe lângă acțiunea benevolă, o calitate care nu a fost dăruită tuturor, întrucât oamenii care sunt gata să te ajute, să te îndrume, să îți ofere sfaturi bune, un umăr puternic și un zâmbet cald, nu se găsesc la margine de drum.Ei trebuie căutați. Iar odată găsiți - prețuiți și respectați. Pentru că ei altceva nici nu cer. Pentru că ei știu să dăruiască. Parte din sufletul lor - altor oameni. În mod cert, există două modalități de a împrăștia lumină: să fii lumânarea, sau oglinda care o reflectă, spunea Edith Wharton. În anumite cazuri așadar, voluntariatul ia pentru mine înfățișări diferite, el poate fi o lumânare ce împrăștie lumină - în acest caz eu fiind inițiatoarea activității de voluntariat sau poate fi o oglindă la fel-de-împrăștietoare-de-lumină, iar asta înseamnă că eu iau parte la o activitate de voluntariat în care sunt invitată să mă încadrez cu bună voință.

 

2. În ce activități de voluntariat ai fost implicată atât la nivel național cât și internațional până acum?

Când eram mică îmi ajutam vecina din mahala să ajungă acasă, ea, venită fiind de la piață sau din sat, cu toate cumpărăturile ei. Cu timpul mi-a devenit o veritabilă bunică, iar eu o adevărată sursă de energie și neastâmpăr care o aștepta nu doar ca să o ajute, dar, mai ales,  ca să asculte pe prispa ei magicele povești exilate în copilăria-i îndepărtată și sfaturile multe,  care ajungeau să ne prindă în grădina cu căpșuni, nuci și mere bune. Era frumos. Și astăzi este. Pentru că a rămas amintirea. Eram mică. În adolescență, în Verejeni, satul meu de baștină, am fost de doi ani primar al tinerilor din localitate. Atunci am sădit aleea de copaci verzi și frumoși pe marginea șoselei de la intrarea din sat, am curățat  râul Ciulucul Mare și parcul din mijlocul satului meu, am organizat programe de vară pentru copilașii zglobii și scumpi de la grădiniță, am creat un ziar local și un consiliu al tinerilor din Verejeni. Mai târziu, la facultate, am inițiat împreună cu Dumitru Condrea, munca asupra primei reviste studențești NEXT, care nu a fost o muncă ușoară. În schimb a fost curat voluntariat. Și bine. Am fost voluntară în timpul mai multor vizite ale oficialilor străini din țara noastră, cum ar fi Joe Biden, apoi, am devenit voluntară a Societății de Planificare a Familiei din Moldova (SPFM) și  al Centrului Național pentru Corupție și Drepturile Omului (CNTDO). Voluntară în proiecte naționale, dar pas encore în cele internaționale. Cred, totuși, că voluntar a fi, nu înseamnă  să fii înscris în lista vreunei organizații. Voluntar ești în fiecare zi. În fiecare moment.Când dai mâina unei bătrâne gingașe și o ajuți să coboare din troleibuz, când întrebi domnul ce merge pe drum alături de tine, pe caniculă, dacă se simte bine, când lași LÂNGĂ și nu ÎN pubela de gunoi ceea, de ce Omul-care-caută-și-cere are mare nevoie ca tine, când te duci în casă dup ceva-bun și aduci să mănânce pisicii care plânge la ușa ta, când ridici o cutie goală aruncată în mijlocul străzii și o duci la-locul-ei - toate acestea sunt pentru mine cel mai adevărat și curat voluntariat. Facem lucruri bune de bună voie. Iar dacă nu le facem atunci nu avem voie (adică voință) sau suntem prea egoiști (adică singuri). Este doar o părere. A mea. Atât.

 

3. Ce înseamnă Societatea de Planificare a Familiei din Moldova pentru tine?

SPFM este locul unde eu mă simt bine. Asta în primul rând. Apoi, SPFM este destinația întâlnirii oamenilor buni și inteligenți, cu inițiativă și posedanți  de multe cunoștințe. Acolo gazdele sunt primitoare iar tinerii voluntari care se adună periodic, dar există întotdeauna, sunt energici și mereu dornci de a participa la informare, educare, comunicare dintre ei și semenii lor.

 

4. În viziunea ta, de ce ar trebui să vină tinerii la SPFM?

Ahh...acest trebuie! Tinerii nu trebuie. Tinerii pot și sunt invitați cu dragă inimă să vină la SPFM. Ei pot să vină aici pentru a se informa despre sănătatea lor, drepturile sexual-reproductive și despre bunăstarea lor și a viitoarei lor familii. Voluntarii sau pur vizitatorii ei vor avea parte de  de sfaturi și informații utile, prieteni și cunoștințe interesante. De ce ar veni tinerii la SPFM? Pentru ca să nu stea acasă, în primul rînd. Nu degeaba zice Maksim Gorki "Celui care nu face nimic, nu i se întâmplă nimic". Deci, să ne ridicăm fundul de pe scaun, sau canapea și să facem ceva, pentru că timpul e puțin, iar viața e scurtă. Iar dacă nu vom  face noi pentru noi nu va face nimeni în locul nostru. Poate doar un voluntar. (zâmbește.)

Glumesc.

 

5. Unde se vede Iulia Brad peste câțiva ani?

Nu obișnuiesc să spun de obicei despre ce planific a face. Nici de astă dată nu voi spune. Un lucur este însă cert. Am nevoie de lume. Am nevoie de oameni. De aceea, oriunde nu voi fi, mă voi afla mereu în mijlocul oamenilor. Pentru că eu iubesc oamenii. Și știu că am o menire. Iar ea este legată anume de ei. De Oameni.

 

Iulia, îți mulțumim pentru disponibilitatea ta de a ne împărtăși din experiența ta  în domeniul voluntariatului.

 

Interviu realizat de Mircea Mitrofan,

departamentul Media SPFM

Logotip_SPFM