"Oamenii importanți mi-au dăruit principii de viață", interviu cu Irina Iacoban, voluntară SPFM



IMG_4568

Plină de energie, sociabilă,  pasionată de fotografie, adoră pisicile și mereu dispusă să fie memorabilă prin fapte bune. Este o fire ambițioasă, iar activismul ei civic îi limpezește scopurile și perspectivele. Ea este Irina Iacoban, voluntară Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Tineri pentru Tineri” și voluntară Societății de Planificare a Familiei din Moldova(SPFM)Irina este originară de la Cimișlia, iar acum își face studiile la FRIȘPA, Universitatea de Stat din Moldova, specialitatea Relații Internaționale. Vă invit să o cunoașteți…

 

1. Irina, în ce activităţi de voluntariat ai fost implicată până acum?

Când cineva mă întreabă despre voluntariatul  în care am fost implicată, mereu  încep cu o mică istorioară din viaţa mea care a avut loc în clasa a 8-a, în 2007 când în Cimişlia a venit un voluntar de la Corpul Păcii – Matt. Acestui om îi datorez faptul cine sunt acum. Odată cu venirea lui în Cimişlia, eu am aflat prima dată ce înseamnă să fii voluntar, cunoscând oameni frumoşi şi foarte importanţi în viaţa mea.

Vorbind despre voluntariat, pot spune că o perioadă  de 3 ani am dedicat timpul unor copilaşi foarte interesanţi şi speciali din cadrul Centrului „Alături de ei,  din or.Cimişlia. Jocuri, exerciţii şi diferite ateliere tematice  în limba engleză erau  principalele activităţi care în final, înainte să plec de acolo, mi-au energizat sufletul.

O altă activitate care a durat din 2007 până în 2011 se reflectă în implicarea mea ca EEE (educator de la egal la egal) în cadrul Centrului „Tineri pentru Tineri”. Atmosfera şi oamenii de acolo  au  crescut în mine responsabilitatea, toleranţa şi confidenţialitatea, care cu timpul au devenit principii de viață. Activităţile outreach sunt acele seminţe care m-au îndreptat pe drumul corect. Sensibilizarea tinerilor din sate a devenit pentru mine o activitate regulată şi molipsitoare.

 

2. Cum ai aflat despre Societatea de Planificare a Familiei din Moldova?

Mai sus am spus despre Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Tineri pentru Tineri” care de fapt are o colaborare strânsă cu SPFM. Datorită diferitor întâlniri a tinerilor din Cimişlia cu membrii SPFM  şi a diferitor activităţi, mi-am pus scopul să devin voluntară şi  să continui activitatea mea  în afara locului natal după finisarea liceului. La momentul actual aşa şi este, plus mă bucur că am putut să îmi ating scopul să devin voluntară SPFM.

 

3. Ce reprezintă SPFM pentru tine?

SPFM este o familie mare  în care domină lumina, iubirea şi desigur informaţia. Oamenii ce sunt în jur îmi sunt prieteni care te pot ajuta şi în afara activităţilor  din cadrul organizației. Îmi place să fiu voluntară lângă astfel de oameni bravo.

 

4. Ce părere ai despre promotorii modului sănătos de viață?

„Informaţia ţine situaţia” – promotorii sunt pilonii care trebuie să transmită informaţia necesară şi corectă către semenii şi societatea în care trăieşte. Mod sănătos de viaţă - ceea ce trebuie să fie fixat în viziunea fiecărui individ.

Iată în acest moment este nevoie de combinarea „promotorilor care dispun de informaţie”  cu  „societatea neinformată”. Din această mixtură, concluziile mele sunt „dacă politicienii promovează politica, poliţiştii – ordinea publică, atunci voluntarii promovează modul sănătos de viaţa şi sunt la fel de importanţi ca şi ceilalți”.

 

5. De ce ar trebui să vină tinerii la SPFM?

Nimeni nu este obligat să vină sau  să nu vină la SPFM . Fiecare îşi face alegerea. Eu am facut-o şi nu regret, deoarece este ceea ce îmi place şi mereu mi-a plăcut. Ştii, fiecare cerc de oameni are un aspect specific care insuflă încredere şi linişte, iar SPFM este un astfel de loc.

 

6. Ce mesaj trasmiti tinerilor care doresc să practice voluntariat?

Voluntariatul nu este plătit, însă acest aspect nu trebuie să domine în sufletele noastre pentru că dorinţa şi focul de a crea, ajuta, informa şi creşte interior trebuie să îţi trimită impulsuri cu motivare personală. Motivare care va alerta întrebarea „ de ce unii pot face aceasta, însă eu nu?” sau „eu pot face aceasta, de ce nu să o fac?”. Totul trebuie sa faci din suflet, nu impus de cineva, deoarece deja ceea ce faci nu mai are acea așteptare pozitivă şi reală.

 

Interviu realizat de Mircea Mitrofan,

departamentul Media SPFM

Logotip_SPFM