"Cu experiență ești sigur(ă) pe propriile forțe" interviu cu Svetlana Toderaș, voluntară SPFM



IMG_5662

Despre eroina materialului de astăzi sunt multe de relatat. Un exemplu viu de activism şi  implicare înnumeroase activităţi, care nu fac decît  să îi aducă beneficii în viaţa de student, de voluntar,  în viaţa de zi cu zi. Vorbim astăzi cu Svetlana Toderaș , originară din r-nul Hâncești, studentă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițeanu”, specialitatea Sănătate Publică. De la simplu voluntar a devenit educator de la egal la egal în cadrul SPFM și Fondul ONU pentru Populație în Rețeaua Youth-Peer. A fost Vice-Președinte a Parlamentului Tinerilor, Legislatura a II-a pentru anul 2010, Președintele Comisiei Drepturile Omului și Protecție Socială din cadrul Parlamentului Tinerilor, Legislatura a III-a pentru anul 2011 și Coordonator de tineret la Societatea de Planificare a Familiei din Moldova (SPFM) în 2011-2012. La moment membră  la ASTRA Youth Network și la YSAFE (Youth Sexual Awareness For Europe). Vă îndem să vă impresioneze...

 

Cînd ai descoperit lumea activismului civic şi în ce a constat ea?

Eram elevă în cl. a XII-a la Liceul Teoretic ,, Mihail Sadoveanu”, or. Hînceşti, implicată activ în viaţa socială a liceului, cînd am fost invitată să particip la un seminar de informare - educare, condus de 2 educatori - traineri ai Societăţii de Planificare a Familei din Moldova. Seminarul ce a durat 3 zile, m-a impresionat prin temele abordate şi metoda de predare a informaţiei de către trainerii de la egal la egal. Toţi beneficiarii au avut ocazia să devină voluntari la SPFM şi să le urmeze calea. Desigur că, eu nu am stat mult pe gînduri şi am devenit voluntar în cadrul organizaţiei. Era sfîrşit de an şi SPFM a desfăşurat un concurs de postere la care am participat şi eu. Mie  îmi plăcea să desenez, chiar  am obţinut şi locuri premiante. Desenul meu a fost cîştigător şi inclus în calendarul anului 2006.Iata aşa am început eu să mă implic în activităţi de voluntariat, devenind un voluntar activ la multe reţele sociale pe plan naţional şi internaţional. Find interesantă în domeniul de sănătate şi de promovare a sănătăţii am reuşit să devin studentă la Universitatea de Medicină, Facultatea Sănătate Publică.

Ce presupune, în viziunea ta, voluntariatul?

În viziunea mea, voluntariatul este o dărurie de sine, ceea ce am făcut şi eu. Prin voluntariat m-am dezvoltat pe plan intelectual, profesional. Am cunoscut oameni cu suflet mare, care mi-au inspirat încredere în propriile forţe şi mi-au dat puterea să cred în mine însumi. Prin voluntariat mi-am facut prieteni, prin voluntariat am realizat cît de important este să fii sănătos şi să promovezi sănătatea. Prin voluntariat am înţeles cît de important este să ajuţi pe cineva care are nevoie de ajutorul şi susţinerea ta şi cit de important este să ştii că undeva departe cineva are nevoie de tine, chiar dacă acest fapt îl realizezi prea tîrziu uneori. Voluntariatul pentru mine este responsabilitate, eşec şi succes, libertate, interes, implicare.

Ai avut ocazia să cunoşti voluntari din alte ţări, spune-ne ceva despre experiența internațională de voluntariat?

Aş vrea să menţionez prima mea experienţă internaţională. Am participat la un Training avansat pentru tineri în educaţia de la egal la egal, desfăşurat în Cairo, Egipt. Am avut parte de traineri extraordinari şi de un grup de tineri foarte activi cu care comunic şi pînă azi. Ţin  minte şi astăzi acele momente de emoţii şi dorinţă puternică de a fi la nivel. Această participare mi-a oferit şanse să mă manifest şi în continuare, şi iată sunt astăzi membru activ în multe reţele de tineri.Aş putea să vă spun multe despre participările mele peste hotare, dar pentru a vă intriga am să enumăr doar cîteva ţări la care cu propriile forţe am reprezentat Republica Moldova: Cairo, Sankt Petersburg, Odesa, Jurmala, Sofia, Brussels, Balaton, Moscova, Bacu, Ligatne, Tallin, Koln, Warsaw, Berlin, Paris, Lagoş. Fiecare participare a fost pozitivă pentru mine, din fiecare am avut cîte ceva de învăţat, am făcut cunoştinţă cu oameni care au văzut în mine multe realizări cu care eu mă mîndresc.

Cum reuşeşti să îmbini medicina cu voluntariatul?

Eram în ultimul an de liceu cind am devenit voluntar la SPFM. Valorile pe care le promovează şi misiunea SPFM, colectivul de oameni care lucrează acolo, m-au determinat să aleg medicina. Medicina este după părerea mea cea mai serioasă disciplină, ce necesită multă atenţie şi timp. Nu-mi era uşor în primii ani de studenţie, dar am încercat totuşi să mă implic şi să particip la practic toate acţiunele întreprinse. Dar, o persoană care doreşte să se implice, poate să îmbine utilul cu plăcutul, precum încerc eu: studii de dimineaţă, voluntariat dupa masă.

Ce reprezintă pentru tine SPFM?

SPFM a fost şi este pentru mine un indicator de recunoştinţă, o familie de la care întotdeauna pot să cer sfaturi şi să contribui la menţinerea atmosferei pozitive în cadrul organizaţiei. SPFM este una dintre unicile ONG-uri care promovează modul sănătos de viaţă în rîndul adolescenţilor, sensibilizează importanţa cunoaşterii sănătaţii şi drepturile sexual-reproductive pentru fiecare individ în parte. Prin SPFM contribui în mod direct şi indirect la promovarea educaţiei de la egal la egal în domeniul sănătăţii sexual-reproductive, asigurarea accesului la educaţie în domeniul relaţiilor sexuale pentru tineri şi grupurile vulnerabile din şcolile de tip internat şi de tip profesional, pentru tinerii din instituţiile militare, din penitenciare.

Care e cel mai fericit moment pe care l-ai trăit alături de familia SPFM?

A fost o motivaţie foarte mare pentru mine, cînd am trecut concursul de selecţie pentru a merge la TOT-ul din Cairo. Şi acuma îmi aduc aminte ce emoţii aveam, şi cum stăteam toţi voluntarii în rînd ca la examen să trecem interviul. Punctele forte sesizate de echipa SPFM în forţele mele, m-au încurajat mult şi iată că fac faţă şi pînă astăzi la SPFM în semn de bună recunoştinţă.

De ce trebuie să vină tinerii la SPFM?

Consider că, atunci cînd spui cuiva despre SPFM trebuie să fi trăit deja careva momente placute în cadrul asociației sau cel puțin odată să fi fost beneficiar în cadrul acțiunilor organizate de SPFM. Eu am crescut cu SPFM, am cunoscut oameni cu suflet mare, atmosfera pozitivă şi colectivul m - au motivat să merg înaninte şi tot înainte. Alături de SFPM am depus mult efort în promovarea imaginii asociaţiei şi am promovat stabilitatea interioară. Fiind voluntară activă la SPFM am avut doar de cîştigat. Am avut posibilitatea să particip la conferinţe şi instruiri internaţionale, am acumulat experienţă şi la moment sunt sigură pe propriile mele forţe. Anume din aceste considerente, trebuie să devii şi tu voluntar la SPFM!

Ce mesaj transmiți tinerilor de azi?

Viaţa e frumoasă aşa cum este ea cu greutăţile sale, Merită să fii fericit chiar dacă primeşti vreo lovitură, Merită să speri chiar dacă peste tine trece o furtună, Merită să lupţi chiar dacă nu ai sorţi de izbîndă, Merită să crezi în forțele tale chiar dacă sunt alţii mai tari decît tine! Cu cît piscul e mai înalt şi urcarea mai grea cu atît reuşita şi mulţumirea de sine va fi mai satisfăcătoare, iar încrederea în propriile forţe va fi mult mai puternică. Orice floare e mult mai frumoasă şi luminoasă după trecerea unei furtuni sau a unei ploi. SPERANȚA nu moare niciodată! Deci, Fii sigur în propriile tale forţe, Fii tu însuţi. Pentru toţi voluntarii SPFM şi pentru toţi cei care se gîndesc sa devină voluntari am o urare : Curăţă cu atenţie cele 12 luni ale anului precedent de amărăciune, de mîndrie, de ură, invidie, frică şi stres. Împarte fiecare luna astfel ca proviziile să ajungă exact pe 1 an! Să te pregăteşti pentru fiecare zi  cu: muncă, linişte şi umor. Nu uita de optimism,  toleranţă, bunul simț şi o picatură de speranţă! Apoi să ai dragoste din belșug şi numai bucurie şi susţinere de la cei ce te înconjoară. Să ai  curaj şi încredere în sine.Să ai parte de acestea în fiecare dimineaţă alături de ceaşca de cafea!

Logotip_SPFM

 

Interviu realizat de Mircea Mitrofan,

departamentul Media SPFM