Interviu cu Vasile Spinei, presedintele Centrului "Acces-info"



Nimicirea transparentei, sistarea transmisiunilor sedintelor Parlamentului si atitudinea discriminatorie fata de mass-media din partea guvernarii sunt cele mai mari incalcari ale libertatii presei in 2007. Interviu cu Vasile Spinei, presedintele Centrului "Acces-info".

CICLU DE MATERIALE INFO-PRIM NEO €žASA A FOST ANUL 2007"

- Domeniul mass-media este considerat unul la care R. Moldova inregistreaza un sir de restante pentru alinierea la standardele democratice. Cum apreciati evolutiile inregistrate in 2007 la acest capitol si ce previziuni aveti pentru 2008?

Exista doua aspecte ale restantelor: Unu - cadrul legislativ care necesita a fi modificat si armonizat cu Legea privind accesul la informatie, unde prioritate are interesul public si nu cel institutional. Astfel, Legea Presei e deja una anacronica, nu mai corespunde realitatilor; necesita o revizuire substantiala Legea cu privire la secretul de stat, Legea cu privire la secretul comercial. Parlamentul ar trebui sa urgenteze examinarea proiectelor Legii cu privire la libertatea de exprimare si al Legii privind transparenta in procesul decizional, care, din pacate, fiind aprobata inca in septembrie 2006 de catre Guvern, la indicatia cuiva asa si nu a ajuns in Parlament. E un caz rusinos si scandalo s, despre care vom vorbi mai detaliat dupa Anul Nou, or lupta cu coruptia inseamna in primul rand transparenta, ci nu rapoarte triumfaliste.

Doi - e dureros, dar trebuie s-o spunem: mai avem foarte multe de facut la capitolul competenta si profesionalism jurnalistic, la cel al dotarii redactiilor, la cel al atragerii unor investitii masive straine, si esentialul - la nimicirea robului si fricii care incatuseaza sufletul.

Referitor la anul 2008 sunt extrem de pesimist, or, e un an preelectoral, care se va deosebi radical de alte campanii prin inversunare. Cu cat mai mult vor reusi actorii electorali si mass-media sa se distanteze de discursul de ura, cu atat mai aproape vom fi de civilizatie si de o presa libera.

- Care sunt cele mai mari incalcari ale libertatii presei, care considerati ca au fost admise in anul 2007?

Unu - nimicirea transparentei si, totodata, ingradirea accesului la informatie al jurnalistilor. E o ab eratie sa inchizi usa in nas jurnalistilor sub pretextul acreditarilor, care sant nascocite pentru a ingradi accesul mass-media la sedinte si intruniri publice.

Doi - sistarea transmisiunilor in direct ale sedintelor in plen ale Parlamentului.

Trei - atitudinea discriminatorie fata de mass-media din partea guvernarii, divizarea acesteia in "buna si rea", a "noastra si a lor", "patriota si nepatriota" etc. Procedeul e vechi, scopul, de asemenea, iar solidaritatea de breasla a jurnalistilor cum nu a existat, asa si nu exista.

- Ce prioritati ar trebui sa aiba conducerea R. Moldova in anul 2008 pentru realizarea unor reforme benefice in domeniul mass-media?

Vom putea vorbi de reforme benefice doar atunci cand intreaga suflare a acestui meleag va dori sa fie cu adevarat libera. Nu poti deveni liber, cersindu-si libertatea, nu poti fi liber, pupand cu evlavie mina ce te mangaie cu ciomagul.

V om avea reforme benefice cand le vor dori toata presa, vom avea presa libera cand populatia va dori realmente sa stie sistematic adevarul.


Sursa: Info-Prim Neo