Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 6095

Şi fotografii fac voluntariat



El este Roman Friptuleac. Un tînăr care are în suflet respiraţia fotografiei, în ochi- strălucirea blitz-ului iar în minte cele mai ingenioase idei pentru şedinţe foto.  Roman are şi o asociaţie, mai exact Asociaţia Fotografilor Profesionişti cu care a realizat multe proiecte, inclusiv şi voluntariat.

249241_2023905831639_1063774407_31883659_8359385_n
Ce îmi
 poți spune despre AFP pe care o conduci?

Ideea unei asociaţii a fotografilor mi-a venit spontan, cînd am vizitat o expoziţie de fotografie comună la Kiev. Acolo mai mulţi fotografi organizează diferite activităţi în domeniul artei fotografice.  În toamna anului 2008 deja fugeam entuziasmat pe la Ministerul Justiţiei pentru a legaliza Asociaţia Fotografilor din ţara noastră. Unii fotografi priveau pozitiv acest lucru, alţii aruncau nişte expresii de genul: “Mare lucru mai face”. Scopurile asociaţiei sunt promovarea fotografiei ca artă şi dezvoltarea interesului pentru fotografie în Republica Moldova, ajutorarea şi încurajarea membrilor în dezvoltarea aptitudinilor lor profesionale.

Ce proiecte fotografice a realizat Asociația respectivă?

În perioada 2009-2011 Asociaţia a organizat diferite expoziţii de fotografie clasificate după o anumită temă, astfel , în prima expoziţie a dominat abstractul  cu denmirea “My abstract world” de Inessa Kvo.  Macro fotografia şi frumoasele chipuri de oameni au urmat în expoziţiile “Microcosmos” de Bolucevskii Vitalie şi Portret al inocenţeide Irina Lesik. Iar în primavara anului curent fotografa Natalia Ciobanu şi-a prezentat 30 de opere fotografice de genul portret, în care femeia este privită ca un mister şi romanţă. Expoziţiile sînt organizate într-un mall din capitală, unde fluxul de oameni este mereu activ.

În ce acțiuni de voluntariat ai fost implicat?

Pentru organizarea de expoziţii nu percep taxe sau alte plăţi, toate acţiunile poartă un caracter de voluntariat.


Care au fost
ședințele tale foto mai deosebite?

Fiecare şedinţă e interesantă unde persoana  este plină de viaţă, unde nu îşi ascunde emoţiile, este deschisă şi sociabilă şi asta desigur se reflectă  în fotografie.  Cu oamenii buni la inimă orice şedinţă este deosebită.


Cum
ți se pare fenomenul voluntariatului în Republica Moldova?

Consider că orice elev, orice student ar trebui implicat în diferite activităţi de voluntariat, în astfel de activităţi persoana îşi dezvoltă abilităţi de comunicare, obţine noi cunoştinţe , devine o persoană mai responsabilă. Iar un voluntariat bine pus la punct poate chiar dezvolta comunitatea în ansamblu.

Mai jos puteţi urmări cîteva imagini  din  activitatea AFP

84480_copy

 

4

 

 

 

 

1_copy_copy_copy_copy_copy_copy

 

 

 

  

 

 

 Iuliana Mămăligă