Promo

Învață să scrii povești de la editorii și reporterii DoR (Decât o Revistă) din România

Distribuie prietenilor:


Vrei să înveți despre storytelling de la editorii și reporterii DoR (Decât o Revistă) din România? Aplică acum la programul de instruire și câștigă-ți unul din cele 10 locuri puse la bătaie.

Platforma „Oameni și Kilometri” oferă șansa celor pasionați de povești să participe la un program de instruire despre storytelling, urmat de acordarea unei burse și lucru în teren alături de editorii și reporterii DoR - Cristi Lupșa, Oana Sandu, Ana-Maria Ciobanu și Georgiana Ilie. 

Activitățile sunt organizate în cadrul unui proiect finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation, a project of the German Marshall Fund of the United States, și au drept scop consolidarea storytellingului pe piața mediatică din Republica Moldova.

 

ETAPELE PROIECTULUI:

1. Traininguri

Instruirea persoanelor selectate se va desfășura la Costești, Ialoveni, pe durata a 3 sesiuni, în următoarele zile:

27 -29 septembrie; 

4-6 octombrie; 

1-3 noiembrie.

Notă: Prin expedierea dosarului, candidatul își declară disponibilitatea de a participa la toate sesiunile de instruire. 

Organizatorii vor asigura cazare, hrană și transport din Chișinău spre Costești, Ialoveni, și retur. 

2. Burse, Teren și Coaching

La finalul instruirilor, organizatorii vor acorda fiecărui participant câte o bursă în valoare de 200 de dolari brut fiecare. Ulterior, aceștia vor avea la dispoziție patru luni (de pe 4 noiembrie 2019 – până pe 4 martie) pentru a documenta și realiza o poveste. Pe toată durata acestei etape, participanții vor fi ghidați de către trainerii de la DoR. 

Notă¹: Contractul de acordare a burselor prevede plata într-o singură tranșă, după publicarea articolului. 

Notă²: Cheltuielile pentru călătoriile efectuate de participanți în procesul de documentare a subiectelor alese vor fi suportate de redacția „Oameni și Kilometri”. Totodată, la solicitarea participanților, redacția „Oameni și Kilometri” le va pune la dispoziție un fotograf.

3. Editare și publicare

Subiectele alese se vor axa pe domeniul social și vor fi stabilite de comun acord cu trainerii și cu redacția „Oameni și Kilometri”. După documentarea și scrierea materialului, echipa DoR va veni la Chișinău pentru o săptămână ca să-i ajute pe participanți să perieze materialul și să-l pregătească de publicare.

4. Publicarea articolelor:

Fiecare participant își asumă publicarea materialului în spațiul mediatic din Republica Moldova, cu mențiunea "Acest material a fost realizat cu sprijinul Oameni și Kilometri”. Cele mai bune povești vor fi publicate și pe platforma www.dor.ro / www.oamenisikilometri.md

ELIGIBILITATE:

  • Cetățeni ai Republicii Moldova, inclusiv din stânga Nistrului. (Vârsta minimă 17 ani);
  • Cunoașterea bună a limbii române la nivel de comunicare și scriere;
  • Experiență de cel puțin un an în jurnalism va constitui un avantaj.

DOSARUL:

  • Curriculum-vitae actualizat;
  • Scrisoare de motivare;
  • 2 propuneri de subiecte cu tematică socială pe care candidatul ar dori să le documenteze și realizeze în cadrul proiectului. Fiecare subiect va fi însoțit de o scurtă descriere și motivare (maxim 250 de cuvinte);
  • Un articol publicat va constitui un avantaj.

APLICAȚIILE vor fi expediate on-line la adresa oamenisikm@gmail.com, cu subiectul: Program de instruire în storytelling.

DEAD-LINE de aplicare: 15 septembrie, ora 23:59.

SELECȚIA participanților se va desfășura într-o singură etapă: Dosarul de aplicare. În cadrul selecției accentul se va pune pe experiența candidatului și originalitatea subiectelor propuse. Persoanele selectate vor fi invitate la redacția „Oameni și Kilometri” până la 20 septembrie 2019 pentru semnarea acordului de participare în cadrul proiectului.  

TRAINERII: Instruirile și ghidarea jurnaliștilor va fi realizată de Cristi Lupșa, Ana -Maria Ciobanu, Oana Sandu și Georgiana Ilie.

CRISTI LUPȘA este fondator și editor la DoR (Decât o Revistă), o revistă trimestrială dedicată jurnalismului narativ, care arată România modernă de azi prin povești. Cristian a absolvit facultatea de jurnalism la București în 2003, apoi, în 2005, a obținut un master în jurnalism la Universitatea Missouri-Columbia, cea mai veche școală de jurnalism din lume. S-a întors în România în 2007 îndrăgostit de puterea jurnalismului narativ care transformă oameni și comunități. În 2009 a fondat DoR, alături de o mână de visători, iar în 2011 a pornit conferința internațională The Power of Storytelling.

OANA SANDU este reporter la DoR din 2012, iar de atunci a intervievat sute de oameni. A scris despre zidul din Baia Mare, discriminare și identitate romă, cum e să fii părinte de copil cu dizabilitate în România, violența în familie, urmările incendiului Colectiv, dar și despre cel mai mare tezaur monetar de argint. În 2013 a câștigat marele premiu la concursul de jurnalism narativ Superscrieri, pentru textul „Echilibru”, povestea unei tinere studente de excepție, care și-a pierdut viața. Începând cu 2012, predă mai multe ateliere de jurnalism narativ  în școli private, organizații studențești și ONG-uri. A absolvit Școala de Jurnalism și Științe ale Comunicării și a lucrat în mass-media timp de 12 ani, timp în care a scris despre educația la cotidianul „Adevărul” și a fost reporter la postul de radio Europa FM.

ANA-MARIA CIOBANU este reporter la DoR din 2011. Scrie despre inegalitatea socială, reforma sistemului de protecție a copilului, violență în familie, discriminare. În 2015 a documentat „Un sat pentru Mădălina” – un material despre un grup de donatori care încearcă să ajute o mamă tânără să iasă din sărăcie. Textul a dat naștere podcastului „Satul Mădălinei” – un serial audio în șase episoade despre dragoste, sărăcie și costurile altruismului. În 2017, împreună cu colegii de la DoR, a câștigat premiul special European Press Prize pentru reconstituirea tragediei de la Colectiv. Începând din martie 2018, realizează și podcastul „Mame”, împreună cu Oana Sandu, un podcast despre relația dintre muncă și maternitate. 

GEORGIANA ILIE este senior editor la DoR. Lucrează în presă și în sectorul civil de aproape 20 de ani și face parte din echipa DoR de la început, din 2009. De-a lungul timpului a scris despre diferite subiecte, de la demografie și îmbătrânirea populației la cultură, sănătate și servicii de urgență. Pentru articolul „Cutremur în orașul vulnerabil” a primit premiul juriului la competiția Superscrieri din 2017 și a coagulat o mișcare activistă de pregătire și reziliență la cutremur. Din octombrie 2017, este responsabilă de Școala9, o publicație online care reflectă viața în școli prin intermediul poveștilor inovatoare.

 

PERSOANĂ DE CONTACT:

Polina Cupcea, coordonatoare de proiect

GSM 069823878 (între 9.00 și 18.00)

E-MAIL: cupceapolina@gmail.com

P.S. Mesajele lăsate pe rețelele de socializare vor fi neglijate.
Ajută-ne să distribuim acest articol:
 

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.

Promo