hackathon

Ai diabet - mergi la școală! Un nou curs de educație în diabet, pentru copii și tineri

Ai diabet - mergi la școală

Un nou curs de educație în diabet, pentru copii și tineri

 Asociația Tinerilor cu Diabet DIA, în parteneriat cu biblioteca municipală „B.P.Hașdeu” anunță înscrieri pentru un nou curs de educație terapeutică în diabetul dependent de insulină, din cadrul proiectului „Ai diabet – mergi la școală”. Acesta se adresează copiilor și aparținătorilor acestora, adolescenților și tinerilor cu diabet zaharat de tip 1, precum și adulților cu tip 1,5 (LADA),  indiferent de vechimea acestuia.

Accesul este liber, în baza formularului completat https://goo.gl/forms/8veLVjhdlvBdlGDA3

Programul se desfășoară în perioada 10 noiembrie - 29 decembrie 2018, în zilele de sâmbătă, ora 11.00-13.15, în sala de lectură germană (etajul 2) a bibliotecii municipale „B.P.Hașdeu” (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 148). Acesta va fi moderat de către un asistent medical-educator cu specializare în Diabetul Juvenil și Nutriție, iar participanții vor primi caiet de autocontrol, card de urgențe medicale și suport de curs. O evaluare a nivelului de cunoștințe și abilități de gestionare a stării, precum și eseul „Cum diabetul mi-a influențat viața” vor fi aplicate, iar certificatele de absolvire a cursului vor putea fi obținute după frecventarea a cel puțin, șase din șapte sesiuni.

Orarul atelierelor

10 noiembrie      Fundamente. Adaptarea psihologică.Insulina și dispozitivele de dozare

17 noiembrie      Hipoglicemia după insulină. Activitatea fizică

01 decembrie     Nutriție și calcularea glucidelor

08 decembrie :   Autocontrolul și adaptarea dozelor de insulină. Sisteme CGM

15 decembrie     Tactica în situații speciale

22 decembrie     Complicațiile. Anuarul de analize

29 decembrie     Dreptul la sănătate. Incluziunea socială

Cursul conține 30% concepte teoretice și 70% exerciții practice (rezolvarea situațiilor reale de calculare a carbohidraților și adaptare a dozelor de insulină, alimentație și activitate fizică, bune practici și lecții învățate, jocuri de rol, istorii inspiraționale etc).

Obiectivele programului se referă la responsabilizarea pacientului pentru autoîngrijire și prevenire a complicațiilor; promovarea modelului DAFNE de educație terapeutică în diabet drept tactică cost-eficientă, desfășurată într-un cadru comunitar/ prietenos;  reducerea poverii diabetului asupra pacientului, familiei lui, a sistemului social și de sănătate.

Programul structurat de educație în diabetul de tip 1 reprezintă o adaptare a modelului DAFNE (Dosage Adjustment For Normal Eating), dezvoltat în Germania în anii’80. Acesta este recomandat de ghidurile clinice internaționale pentru diabetul de tip 1: ISPAD Clinical Practice Consensus Guidelines 2018, NICE Type 1 diabetes in adults: diagnosis and management - NICE guideline [NG17] și Diabetes (type 1 and type 2) in children and young people: diagnosis and management - NICE guideline [NG18] și este aplicat în clinicile din țările europene, inclusiv, în România, drept parte integrantă a terapiei.

Din 2016 modelul DAFNE de educație structurată este aplicat și în Moldova, în cadrul proiectului „Ai diabet – mergi la școală”, inițiat și realizat de o echipă de voluntari ai Asociației Tinerilor cu Diabet DIA, în parteneriat cu Biblioteca municipală ”B.P.Hașdeu”. Până în prezent au fost instruite 57 persoane cu diabet de tip 1 (aparținători copii, adolescenți și tineri) și peste 190 persoane au fost consiliate.

Etape

  1. Program de inițiere, structurat pe șapte sesiuni de instruire, cu durata de 15 ore 45 minute, fiecare a câte 2 ore 15 minute.
  2. Program de consiliere la distanță (viber/whatsapp, skype, email, rețele de socializare, „Noi și Diabetul (tip 1) din R. Moldova”) privind accesarea consumabilelor de îngrijire, nutriție și calcularea glucidelor, adaptarea dozelor de insulină, incluziune - după finalizarea cursului de inițiere.
  3. Accesarea colecției „Insulină pentru Viață” cu produse specifice de ingrijire a diabetului dependent de insulină (penuri 0,5/1 unitate, ace, lantete, teste glicemie, bandelete cetonurie, senzori, consumabile pompă, insulină/analogi) etc prin intermediul grupului de suport „Noi si Diabetul (tip 1) din R.Moldova”/facebook (acces doar pentru persoane cu diabet tip 1 sau 1,5) https://www.facebook.com/groups/677766799097245/.

Asociația Tinerilor cu DiabetDIA” este o organizație neguvernamentală, apolitică care pledează pentru creșterea calității și speranței de viață a persoanelor cu diabet zaharat de tip 1 (copii, tineri), prin protecția, promovarea, și monitorizarea dreptului lor la insulină, controlul glicemiei, educație terapeutică, îngrijire medicală urgentă și de lungă durată, viață fără disciminare și oferirea suportului pentru autoîngrijire.

Detalii pe: https://www.facebook.com/AsociatiaTinerilorcuDiabetDIA/

 

Philip Vasquez

Alte articole de acest autor:


Organizații vizate: Asociația Tinerilor cu Diabet DIA |


Ajută-ne să distribuim acest articol:
 

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.