hackathon

Apel deschis: Parlamentul Tinerilor la Chișinău, ediția a II-a

Profil

 

Asociația INVENTO -  cu sprijinul financiar al Ministerului Federal al Afacerilor Externe al Germaniei, Fundației Hanns Seidel în Republica Moldova, contribuția Ambasadei SUA la Chișinău și Fundației IRZ, organizează Parlamentul Tinerilor – ediţia a II-a, o simulare a procesului decizional din cadrul Parlamentului Republicii Moldova, desfășurat pe fracțiuni politice, comisii parlamentare, precum şi în plen.

Prin acest proiect, organizatorii îşi propun să ofere tinerilor posibilitatea conștientizării importanței, rolului și funcțiilor Parlamentului Republicii Moldova,  familiarizarea cu doctrinele partidelor politice parlamentare, oferirea unei viziuni practice asupra a ceea ce reprezintăă în mod real activitatea parlamentară. 

Proiectul este dedicat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 – 28 de ani, din toată țara, inclusiv din regiunile Găgăuzia și Transnistria, și se va desfășura în format redus (51 de participanți).


Participanții selectați vor beneficia, mai întîi, de o sesiune gratuită de instruire cu experți locali și internaționali, în perioada 20-21 octombrie. Ulterior, exercițiul de simulare a procesului legislativ se va desfășura în perioada 4-5 noiembrie.

De ce să participi la acest proiect?  

Pentru că:

 • vei beneficia de un weekend de instruiri, în care vei afla mai multe despre doctrinele politice, discursul politic, activitatea parlamentară, etc.
 • vei deveni deputat pentru două zile;
 • vei propune un proiect legislativ propriu, care va fi dezbătut și votat în plenul Parlamentul Tinerilor;
 • vei exersa lucrul în echipă și îți vei dezvolta abilitățile de negociere;
 • vei putea deveni pentru o zi Președintele sau Vice-președintele Parlamentului Tinerilor;
 • vei cunoaște alți tineri activi ca tine și vei lega prietenii;
 • și nu în ultimul rând,  îți vei alege profesia, inspirându-te din exercițiul acestui proiect.

 

Aplicarea poate fi făcută în format electronic, prin una din următoarele modalități (la alegere):

 1. completarea online a dosarului de înscriere;
 2. expedierea dosarului cu Formularul de aplicare, CV-ul personal, Nota Conceptuală (vezi exemplu de notă comceptuală) la adresa de e-mail: ao.invento@gmail.com,cu indicarea următorului titlu în email: „Parlamentul Tinerilor 2018”;

până în data de 10 octombrie, ora 23:59.

Pentru aplicare la proiect, fiecare candidat va elabora o notă conceptuală cu privire la o problemă din următoarele domenii:

 1. Educație;
 2. Sănătate (servicii pentru sănătate, educație pentru sănătate,etc.);
 3. Oportunități economice (angajarea în cîmpul muncii, lansarea unei afaceri, stagii pentru tineri);
 4. Participare (în procesul electoral, reprezentarea în autoritățile publice locale, dreptul la vot)

Aceasta este un document de analiză și va demonstra spiritul critic și capacitatea de înțelegere a mediului local într-un mod constructiv.

Selecţia candidaţilor se va face în funcţie de punctajul obţinut pe baza CV-ului şi a notei conceptuale propuse.

Vă invităm să consultați următoarele materiale pentru informații suplimentare:

Atenție!

Aplicanții interesați se pot înscrie în proiect doar în cazul disponibilității pe tot parcursul proiectului, și anume: 20-21 octombrie și 4-5 noiembrie.

În cazul imposibilității de participare pe durata zilelor indicate, candidații nu vor fi selectați.

Organizatorii vor asigura participanţilor masa, iar pentru persoanele din afara Chișinăului - cazarea şi transportul vor fi achitate.

 

Pentru mai multe detalii, nu ezitați să ne contactaţi la ao.invento@gmail.com.  

 

Află mai multe despre cum a fost la ediția anterioară aici:
1. Parlamentul Tinerilor: de la teorie la democrație aplicată.

 1. Cum s-a desfășurat „Parlamentul Tinerilor la Chișinău, ediția a I-a”?

Proiectul "Parlamentul Tinerilor, ediția a II-a" este implementat de către Asociația Obștească INVENTO, cu sprijinul financiar al Ministerului Federal al Afacerilor Externe al Germaniei, Fundației Hanns Seidel în Republica Moldova, contribuția Ambasadei SUA la Chișinău și a Fundației IRZ, după modelul Parlamentului Tinerilor din România, implementat de către Asociația Pro Democrația.Organizații vizate: Ambasada SUA | Invento | Fundaţia Hanns Seidel |


Ajută-ne să distribuim acest articol:
 

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.