hackathon

CPR Moldova te „instigă la democrație”! Aplică pe democratie.cpr.md

 

Democrația, așa cum a fost gândită, înseamnă să-ți asumi responsabilitate pentru societatea în care trăiești. Să nu fii guvernat de circumstanțe și deciziile altora, ci să acționezi împreună cu alții pentru a schimba tu lucrurile spre bine. Să nu pleci căutând o viață mai bună, ci să rămâi acasă și să creezi această viață.

Pe 15 septembrie, de Ziua Internațională a Democrației, CPR Moldova și Democracy Reporting International susținuți de Ambasada Britanică la Chișinău au lansat programul „Instigare la democrație”. E un curs prin care vom învăța să practicăm democrația așa cum a fost gândită. Toți doritorii sunt încurajați să aplice pe democratie.cpr.md . Termenul limită e 1 octombrie 2018.

Programul este destinat activiștilor civici, reprezentanților societății civile, tinerilor și oricăror persoane motivate ce vor să contribuie la îmbunătățirea comunității în care locuiesc, să participe la luarea deciziilor și să știe să-și protejeze drepturile democratice. Persoanele fără experiență de participare în astfel de proiecte sunt încurajate să aplice.

Vei învăța:

  • Cum să cooperezi cu autoritățile în rezolvarea problemelor, dar și cum să acționezi atunci când autoritățile nu sunt cooperante;
  • Cum să te adresezi la primărie și cum să influențezi deciziile din localitate;
  • Cum să obții informații ce țin de interesul public (de ex. despre construcția și reparația drumului, despre achizițiile publice sau cheltuielile Primăriei planificate pentru acest an);
  • Cum să înaintezi petiții pentru rezolvarea problemelor comunitare și ce să faci atunci când acestea rămân fără răspuns;
  • Cum să elaborezi și implementezi campanii de comunicare și advocacy, dar și proiecte locale;
  • Cum să înțelegi procesele electorale și să participi la monitorizarea acestora.

Participanții vor fi asistați de un mentor și trainerii CPR pe tot parcursul programului.

Absolvenții programului vor putea primi finanțare (până la 20,000 lei) în baza unui concurs, pentru a desfășura proiecte în comunitatea lor și vor beneficia de asistența mentorilor în activitățile lor.

Cursul va avea loc în câteva sesiuni, pe parcursul a 9 luni. Agenda și programul de instruire vor fi discutate cu participanții selectați. Toți participanții trebuie să participe la Școala de toamnă, ce va dura 5 zile și va fi organizată în perioada 10-30 octombrie. Programul se va desfășura în patru regiuni: Nord, Centru, Sud și Găgăuzia. Din fiecare regiune vom selecta 25 de participanți cu care vom lucra în perioada Octombrie 2018 - Iunie 2019.

Cursul se va desfășura în limbile română și rusă.

Se poate aplica individual sau în echipe de până la 3 oameni.

Organizatorii cursului aderă la principiile egalității de gen și a reprezentării echitabile a femeilor în societate, a diversității și nediscriminării. Încurajăm persoanele cu dizabilități, precum și reprezentanții minorităților etnice și religioase, persoanele ce trăiesc cu HIV, refugiații și alți non- cetățeni să aplice la programul nostru.

Pentru mai multe detalii: scrieți pe cpr.moldova@gmail.com, sau telefonați la 069383646 Persoană de contact - Andrei Lutenco.

Programul este implementat de către CPR Moldova și Democracy Reporting International (DRI) în cadrul proiectului „Dezvoltarea inițiativelor de responsabilizare a autorităților locale și implicare a cetățenilor în regiunile Moldovei” finanțat de către UK Aid cu suportul Guvernului Marii Britanii.Organizații vizate: Centrul de Politici si Reforme (CPR) |


Ajută-ne să distribuim acest articol:
 

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.