Ai diabet? Mergi la școală! Înscrieri pentru un nou curs de educație în diabet pentru copii și tineri

Ajută-ne să distribuim acest articol:

Asociația Tinerilor cu Diabet DIA anunță înscrieri pentru un nou curs de educație terapeutică în diabetul de tip 1.

Proiect: Ai diabet - Mergi la școală
Pentru cine: Tineri și aparținători ai copiilor și adolescenților cu diabet zaharat de tip 1, indiferent de vechimea diabetului.
Perioada: 19 mai – 30 iunie 2018 
Ziua/ ora: Sâmbătă, 11.00-13.15
Locație: Sala de lectură germană (etajul 2), Biblioteca municipală „B.P.Hașdeu”, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 148.
Data-limită: 18 mai 2018
Contacte: educatiediabet@gmail.com sau mob. 078523307; 069281511
Acces: Liber
Condiții: Formular completat: nume/prenume pacient; nume/prenume aparținător; vărstă: localitate; limbă vorbită (maternă); contacte: mobil, skype, email.
Limbă: Română și rusă (la necesitate)
Facilitator: Asistent medical-educator cu specializare în Educație în diabetul juvenil și Nutriție 
Copiii minori: antrenați în activități de socializare, desen, jocuri. 
Materiale: Caiet de autocontrol, card de urgențe medicale, suport de curs.
Evaluare: Chestionar pre- și post-instruire; eseul „Cum diabetul mi-a influențat viața”. 
Certificare:Certificate de absolvire (la frecventarea a cel puțin, 6 din 7 sesiuni).

Model
Programul structurat de educație în diabetul de tip 1 reprezintă a ajustare a modelului DAFNE (Dosage Adjustment For Normal Eating), dezvoltat în Germania în anii 1980.. Acesta este recomandat de ghidurile clinice internaționale pentru diabetul de tip 1: ISPAD Clinical Practice Consensus Guidelines 2014, NICE Type 1 diabetes in adults: diagnosis and management - NICE guideline [NG17] și Diabetes (type 1 and type 2) in children and young people: diagnosis and management - NICE guideline [NG18]. Acesta este aplicat în clinicile din țările europene, inclusiv, în România, drept parte integrantă a terapiei.
Din 2016 modelul DAFNE de educație structurată este aplicat și în Moldova, în cadrul proiectului „Ai diabet – mergi la școală”, inițiat și realizat de o echipă de voluntari ai Asociației Tinerilor cu Diabet DIA, în parteneriat cu Biblioteca municipală ”B.P.Hașdeu”.
Până în prezent au fost instruiți 43 pacienți cu diabet de tip 1 (aparținători copii, adolescenți și tineri) și peste 150 persoane au fost consiliate.

Orarul atelierelor de instruire
19 mai: Fundamentele diabetului de tip 1. Terapia cu insulină. Tehnologii.
26 mai: Hipoglicemia după insulină
2 iunie: Alimentația dietetică
9 iunie: Autocontrolul
16 iunie: Tactica în situații speciale
23 iunie: Complicațiile
30 iunie: Meniul alimentar personalizat. Dreptul la sănătate

Etape 
1. Program de inițiere, structurat pe șapte sesiuni de instruire, cu durata de 15 ore 45 minute, fiecare a câte 2 ore 15 minute.
2. Program de consiliere (nutriție, psihosocială, juridică), desfășurat la distanță (telefon, skype, email, rețele de socializare) pe parcursul unui an, după finalizarea cursului de inițiere.
3. Grupul de suport „Noi si Diabetul din R.Moldova”/facebook (închis) – accesarea colecției „Insulină pentru Viață” de produse specifice de ingrijire a diabetului dependent de insulină (penuri 0,5/1 unitate, ace, lantete, teste glicemie, bandelete cetonurie, senzori, consumabile pompă, insulină/analogi) etc https://www.facebook.com/groups/677766799097245/

Conținutul cursului
• 30% - teorie
• 70% - exerciții practice (analiza datelor din caietul de autocontrol, lectura etichetelor alimentare, bune practici și lecții învățate, jocuri de rol, istorii inspiraționale etc).

Obiective
• responsabilizarea pacientului pentru autoîngrijire
• promovarea modelului de educație terapeutică în diabet (DAFNE), drept tactică cost-eficientă și inovativă în controlul diabetului
• reducerea poverii diabetului asupra pacientului, familiei lui, a sistemului social și de sănătate.

Asociația Tinerilor cu Diabet „DIA” este o organizație neguvernamentală, apolitică care pledează pentru creșterea calității și speranței de viață a persoanelor cu diabet zaharat de tip 1 (copii, tineri), prin protecția, promovarea, și monitorizarea dreptului lor la insulină, controlul glicemiei, educație terapeutică, îngrijire medicală urgentă și de lungă durată, viață fără disciminare și oferirea suportului pentru autoîngrijire.

Detalii pe: https://www.facebook.com/AsociatiaTinerilorcuDiabetDIA/

 БезымянныйOrganizații vizate: Asociația Tinerilor cu Diabet DIA |Ajută-ne să distribuim acest articol:
 

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.