hackathon

Te invităm să participi la Conferința Non-Formală „Programele Erasmus+: Youth in Action şi European Solidarity Corps în Republica Moldova”

Banner Conferinta Non Formala 2018

 

 

 

 

 

 

Erasmus+ este Programul Uniunii Europene în domeniul educației, formării, tineretului și sportului, care derulează începând cu 1 ianuarie 2014 până la 31 decembrie 2020 cu un buget total de 14,774 miliarde de euro.

Erasmus+ Tineret oferă sprijin Țărilor din cadrul Parteneriatului Estic și Rusiei prin următoarele Acțiuni Cheie:

  • Acțiunea Cheie 1: Mobilitatea persoanelor în scop educațional

Componenta de tineret a Acţiunii cheie 1 implică proiecte de mobilitate a tinerilor (precum schimburile de tineret) și proiecte de mobilitate a lucrătorilor de tineret (precum seminare, training coursuri, evenimente de consolidare a parteneriatului, vizite de studiu în străinătate și perioade de observare directă la locul de muncă „job-shadowings” într-o organizaţie de tineret dintr-o altă ţară).

  • Acțiunea cheie 2: Cooperare pentru inovare și schimb de bune practici

Proiectele de consolidare a capacităților sunt proiecte de cooperare transnațională bazate pe parteneriate multilaterale între organizații active în domeniul tineretului în țările participante la program și în țările partenere. Ele pot implica, de asemenea, organizații din domeniile educației și formării profesionale, precum și din alte sectoare socio-economice.

  • Acțiunea cheie 3: Sprijin pentru reforma politicilor

Implicarea tinerilor și organizațiilor de tineret în dialogul structurat privind politicile de tineret prin participarea acestora la reuniuni internaționale, conferințe și evenimente care promovează dialogul între tineri și factorii de decizie.

Centrul de resurse SALTO pentru Europa de Est și regiunea Caucazului (SALTO EECA) a fost fondat în octombrie 2003 de către Comisia Europene pentru a sprijini cooperarea în cadrul Programului Tineret (2000-2006) și ulterior în cadrul Programului Tineret în Acțiune (2007-2013) cu Țările Vecine Partenere din Europa de Est și regiunea Caucazului. Astăzi, acesta își continuă misiunea prin Programul Erasmus + (2014-2020) pentru două regiuni – Țările din regiunea Parteneriatului Estic și Rusia.

În vara anului 2017, SALTO EECA a creat reţeaua Erasmus+ Youth. Info Centre în 7 ţări regiunea Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova, Ucraina) și Rusia.

Astfel, în iulie 2017 a fost deschis Erasmus+ Youth Info Centru în Moldova, care are drept scop de a oferi şi distribui de informaţii despre oportunităţile componentei de tineret a programului Erasmus+ pentru tineri şi organizaţii de tineret, precum şi susţinerea în implementarea calitativă a proiectelor Erasmus+: Youth in Action. Activitatea Erasmus+ Youth. Info Centru în Moldova este gestionată de către Institutul de Instruire în Dezvoltare “MilleniuM”.

În acest context, SALTO EECA şi Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM” au stabilit un parteneriat durabil axat pe informarea tinerilor şi organizaţiilor de tineret din Republica Moldova despre oportunităţile oferite de către programul Erasmus+: Youth in Action, precum şi creşterea vizibilităţii şi calităţii proiectelor Erasmus+ implementate în Republica Moldova.

În cadrul parteneriatului stabilit, SALTO EECA şi Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM” organizează prima Conferinţă Non-Formală în Republica Moldova privind oportunităţile oferite de programul Erasmus+ pentru tineri şi organizaţiile de tineret din Republica Moldova, pentru a evidenţia şi coordona eforturile naţionale în domeniul tineret şi educaţiei non-formale şi a discuta progresele înregistrate în implementarea programului Erasmus+ de către organizaţiile din Republica Moldova.

Conferinţa va facilita crearea unui spaţiu interactiv de comunicare, schimb de experienţă şi bune practici, cu participarea reprezentanţilor organizaţiilor de tineret care deja au experienţă în implementarea programului Erasmus+, dar şi a organizaţiilor noi care doresc să se implice în calitate de parteneri a proiectelor europene de tineret.

Totodată, ţinem să menţionăm că, în toamna anului 2018, Comisia Europeană a lansat un nou program European Solidarity Corps (Corpul European de Solidaritate) care urmărește să promoveze solidaritatea, una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene, în principal prin voluntariat, pentru a spori implicarea tinerilor și organizațiilor în activități de solidaritate de o calitate deosebită. Corpul European de Solidaritate oferă tinerilor europeni (inclusiv din Republica Moldova) șansa de a învăța și a se (re)descoperi prin stagii de voluntariat, traineeship, locuri de muncă sau proiecte care să ofere soluții la provocările cu care se confruntă comunitățile.

În acest context, pe 15 decembrie, în cadrul Conferinţei Non-Formale vom lansa programul Corpul European de Solidatitate în Republica Moldova, informând tinerii şi organizaţiile de tineret despre oportunităţile oferite de către noul program.

Obiective:

  • Diseminarea şi schimbul de bune practici, strategii şi lecţii învăţate privind implementarea proiectelor Erasmus+ în domeniul tineret;
  • Consolidarea unui cadru de colaborare între participanţii la Conferinţa Non-Formală şi încurajarea setării unei platforme de interacţiune, pentru a dezvolta noi oportunităţi pentru tineri, cu accent pe abordarea necesităţilor tinerilor cu oportunităţi reduse şi a creşte acoperirea teritorială a organizaţiilor din Republica Moldova implicate în programul Erasmus+;
  • Prezentarea şi promovarea Corpului European de Solidaritate în Republica Moldova.

 

Pentru a participa la Conferință trebuie să fii reprezentant al unei organizații de tineret din Republica Moldova şi să completezi formularul de înregistrare până pe 10 decembrie.

Atenție, numărul de locuri este limitat, astfel participanții vor fi selectați conform ordinii înscrierii.
Ajută-ne să distribuim acest articol:
 

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.