Masă rotundă la Vulcănești privind școlarizarea copiilor romi

Ajută-ne să distribuim acest articol:

Ultima masă rotundă din cadrul proiectului „Diferenţele nu sunt obstacole II”, cu genericul „Şcoala este viitorul copiilor” s-a desfăşurat  ieri, în incinta gimnaziului din satul Vulcănești, raionul Nisporeni.

Părinții copiilor de etnie romă, profesori, vicepreședintele raionului, Ion Țugulea, directorul  gimnaziului, primarul Valeriu Guțu, reprezentanți ai Direcţiei de Învăţămint, Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei şi persoane din cadrul APL-ului din localitate s-au întrunit pentru a discuta despre impactul negativ  asupra viitorului copiilor în cazul abandonului şi nefinisării procesului educaţional.

În cadrul activității, femeile lider pregătite special în cadrul cursului de formare a abilităților în domeniul promovării egalității de gender au inițiat discuții privind importanța încadrării copiilor romi în instituțiile de învățământ. De asemenea, s-a discutat și despre problemelor cu care se confruntă familiile de romi din categoria celor vulnerabile.

Mediatorii comunitari, împreună cu părinţii şi cu Autorităţile Publice Locale şi Raionale au analizat această problemă şi au găsit soluţii şi acţiuni care urmează a fi realizate cu scopul de a școlariza copii romi din Vulcănești.

„Copii romi sunt înzestrați cu capacități foarte bune, dar ei nu frecventează școla și potențialul lor rămâne nedescoperit. Trebuie să facem tot posibilul ca în timpul apropiat să rezolvăm această problemă, iar pentru aceasta avem nevoie ca părinții copiilor romi să se implice și să înțeleagă importanța școlarizării copiilor lor”, a menționat vicepreședintele raionului Nisporeni, Ion Țugulea.

De aceeași opinie este și primarul comunei Vulcănești: „Numai dacă părinții vor conștientiza cât de important este ca copii lor să învețe, putem schimba lucrurile. De aceea, noi, profesorii, trebuie să încurajăm și susținem elevii romi și părinții acestora”, a declarat Valeriu Guțu.

Părinții copiilor romi s-au arătat mulțumiți de discuțiile inițiate privind problemele cu care se confruntă comunitatea romă. „Pentru noi este un stimul atunci când ceilalți vorbesc despre problemele noastre și nu rămân indiferenți. Am propus a să fie organizate cursuri de limba română atât pentru copii noștri, cât și pentru noi”, a menționat o mamă.

Un alt părinte susține că discuțiile cu autoritățile locale și raionale au un impact pozitiv în procesul de sensibilizare a populaţiei de etnie romă.

Masa rotundă cu genericul „Școala este viitorul copiilor II”, este o acțiune, care și-a propus ca obiectiv general, să sensibilizeze părinții copiilor romi cu vârstă școlară și preșcolară despre efectele negative asupra viitorului copiilor în cazul abandonului și nefinisării procesului educațional.

Despre Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA

Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA este o instituție necomercială, care are scopul de a ajuta tinerii ca să-și formeze cunoștințe, abilități, deprinderi, atitudini și comportamente necesare pentru integrarea cât mai reușită a lor în societate. Domenii majore de implicare a instituției se referă la integrarea socială și economică a tinerilor, prevenirea violenței domestice și prevenirea tuturor formelor de discriminare față de tineri, participarea tinerilor în procesul de elaborare și implementare de politici publice, promovarea dialogului intercultural în rândul tinerilor, antreprenoriat social etc. Din anul 2013, Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA este membru în Consiliul Rețelei Naționale a Prestatorilor de Servicii Prietenoase Tinerilor, inclusiv este responsabil de Secretariatul acesteia. Date de contact: e-mail:CRT.DACIA@gmail.com, telefon: +373 230 23619.

Proiectul „Diferențele nu sunt obstacole II” este implementat de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA și susținut financiar de Fundația Soros-Moldova.

Ajută-ne să distribuim acest articol:
 

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.