hackathon

Dezbateri economice on-line IDIS "Viitorul": Corina Gaibu și Diana Enachi despre economia informală și impactul asupra pieței muncii

IDIS ”Viitorul” și Radio Europa Liberă vă invită să urmăriți o nouă dezbatere economică on-line. Joi, ora 14.00, Diana Enachi și Corina Guibu, împreună cu moderatorul emisiunii, Vlad Bercu, vor analiza aspecte ale economiei informale și impactul asupra pieței muncii din R. Moldova.

Economia informale reprezintă nu doar un fenomen complex și răspândit la scară globală, dar și unul foarte dificil de cuantificat. Acest fenomen influențează negativ asupra mai multor dimensiuni ale economiei naționale, printre care piața muncii (prin rata scăzută de ocupare a forței de muncă - munca la negru, salarii în plic), inflația, prin creșterea nefundamentată a prețurilor de consum, bugetul de stat prin reducerea veniturilor bugetare și, implicit, dezvoltarea per ansamblu a economiei naționale prin rata scăzută de creștere a PIB-ului pe cap de locuitor.

Conform unui Studiu al Băncii Mondiale, ponderea economiei informale în PIB este într-o tendință ascendentă și a ajuns să constituie în jur de 50% din PIB. Prin deducție, putem estima valoarea economiei informale pentru anul 2014. Astfel, conform datelor Biroului Național de Statistică, PIB-ul în anul 2014 a însumat 111,8 miliarde lei, respectiv, valoarea economiei informale ar fi constituit circa 55,9 miliarde lei. Aceasta nu înseamnă altceva decât circa 56 miliarde de lei de la care nu se achită taxe și impozite în bugetul de stat, contribuții sociale și alte plăți în favoarea bugetului. Pe de altă parte, trebuie să luăm în considerație faptul că unul dintre principalii factori care determină un nivel înalt al economiei subterane sunt acțiunile guvernului prin politicile de impozitare și reglementare excesivă.

Discuțiile cu genericul ”60 minute de Realism Economic” sunt transmise on-line în parteneriat cu Biroul de la Chișinău al Radio Europa Liberă și pot fi urmărite pe site-ul – www.viitorul.org
Ajută-ne să distribuim acest articol:
 

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.