hackathon

Furnizarea serviciilor de producţie a unui spot video

Ajută-ne să distribuim acest articol:

Logo 70x66

TERMENI DE REFERINTA

 

Furnizarea serviciilor de producţie a unui spot video

cu tematica violenţa în familie

 

Comanditar:             Centrul Internaţional pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor   Femeii „La Strada”

Termen de livrare:   10 noiembrie 2016

 

 1. A.    CONTEXT GENERAL

 

Violenţa în familie este un fenomen răspândit în toate ţările lumii, iar Republica Moldova nu face excepţie. Comparativ cu actele de violenţă care au loc în spaţiu public, violenţa în familie este greu de depistat, deoarece are loc în mediul familial, acolo unde autorităţile au acces limitat. Violenţa în familie deseori are loc din cauza că agresorul este convins că abuzul e justificat şi acceptabil, iar victimele, din variate motive, ezită să sesizeze organele de drept şi respectiv să fie atras la răspundere agresorul, deşi violenţa în familie este recunoscută prin lega ca infracţiune.

Un studiu reprezentativ, realizat de Biroul Naţional de Statistică în Republica Moldova şi publicat în 2011 atestă că 63,4 la sută dintre femei și fete în vârstă de 15 ani și mai în vârstă au  fost supuse cel puțin la o formă de violență fizică, psihologică sau sexuală pe parcursul vieții lor, violența în mediul rural fiind mai răspândită (aproximativ 69 la sută). Cu toate acestea, puține victime raportează de fapt aceste forme de violență. Un alt studiu realizat în 2015 arătă că violența fizică există în aproape 50 la sută din familiile bărbaților intervievați[1]. Acelaşi studiu demonstrează că violența fizică este asociată cu percepțiile negative și stereotipurile de gen, precum și cu inegalitățile de gen în familie și în societatea moldovenească. De altfel, 27,7 la sută dintre bărbați și 17,5 la sută dintre femei cred ca o femeie ar trebui să tolereze violența pentru a-și păstra familia, iar 41,1 la sută dintre bărbați și 19,1 dintre femei cred că există momente în care o femeie trebuie să fie bătută.

Printre cauzele principale ale fenomenului sunt  nivelul ridicat de toleranță a violenței din cauza stereotipurilor patriarhale dominante în ceea ce privește rolurile și responsabilitățile femeilor și bărbaților. Motivele care le fac pe victimele violenţei in familie să nu se adrese la organele de drept, se enumeră necunoaşterea legii/drepturilor şi resurselor existente în republică, neîncrederea că organele de drept le-ar putea ajuta, frica de amenzi, frica de agresor, dependenţa psihologică şi financiară de acesta, ruşinea de a exterioriza relaţiile violente şi influenţa rudelor, neperceperea violenţei psihologice sau sexuale drept una din formele violenţei în familie. Normalizarea problemei violenţei în familiei, autoînvinuirea, starea de neputinţă şi tendinţa de a proteja reputaţia copiilor care cresc în această familie constituie alte cauze de ne-adresare după ajutor.

În acest context Centrul Internaţional „La Strada” consideră necesare elaborarea unui spot video prin care să încurajeze victimele violenţei în familie să solicite ajutor şi să curmeze  violenţa în familie.

 1. B.     SCOP:

Sensibilizarea adulţilor despre suferinţa la care se expun copii şi trauma care le rămâne pentru tot restul vieţii  atunci când creşte într-o familie violentă.

 1. C.    OBIECTIVE:

Sensibilizarea adulţilor despre impactul violenţei în familie asupra copiilor

Informarea adulţilor despre faptul că violenţa în familie este o infracţiune şi trebuie abordată ca atare

Încurajarea victimelor violenţei în familie să se adreseze după ajutor. 

Promovarea telefonului de încredere, serviciu anonim şi confidenţial, pentru cazurile de violenţă în familie

 

 1. D.    BENEFICIARI:

Spotul va fi destinat femeilor, care suferă de violenţă în familie, sunt căsătorite şi au copii, care la fel suferă din cauza violenţei în familie.

 

 1. E.     CERINŢE:

Spot video, versiunea lungă (70-90 secunde) şi versiunea scurtă(30-40 secunde), produs în limba română şi subtitrat în limba rusă.

 1. F.     AGENȚIA SELECTATĂ trebuie să corespundă următoarelor cerinţe minime:

-          Experienţă de elaborare şi producere a spoturilor video în domeniul social de minimum 5 ani,

-          Experienţă de realizare a materialelor video în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie, de minimum 3 ani.

-          Experienţă în elaborarea strategiilor de comunicare pentru organizaţii sau produse/servicii în domeniul social de orice complexitate şi diapazon (durata campaniei, tip şi număr componente ale strategiei, buget, etc.) va fi considerat un avantaj;

-          Echipament tehnic  necesar pentru etapele de producţie şi post-producţie,

 

 1. G.    AGENŢIA SELECTATĂ se va ocupa de:
 1. Elaborarea scenariului spotului şi coordonarea cu comanditarul;
 2. Testarea prealabilă a spotului (e.g. 1 focus-grup) și, în cazul în care rezultatele focus-grupul-ui vor sugera  necesitatea unor modificări, efectuarea acestor modificări.
 3. Producerea spotului, conform cerințelor comanditarului;
 4. În ceea ce privește specificația tehnică, compania va oferi imagini de înaltă calitate, high definition, necesare pentru screening-ul TV, format web ready și arhivă.
 5. Dezvoltarea de coloană sonoră (narator, muzică de fundal, efecte speciale)
 6. Furnizarea fotografiilor de înaltă calitate care ulterior vor fi utilizate pentru materialele de tipar
 7. Editare video (video integrare, grafică, sunet, efecte speciale)
 8. Mastering pentru duplicarea filmului în diferite formate video.

DOSARUL DE APLICARE va conţine:

 1. Descrierea ideii de scenariu,
 2. Parametri tehnici,
 3. Calendarul activităţilor,
 4. Exemple de spoturi video în domeniul social realizate de agenţie (inclusiv anul producţiei şi organizaţia comanditară)
 5. Oferta financiară.

Dosarul de aplicare urmează a fi expediate prin email la: financial@lastrada.md cu menţiunea „Concurs pentru producerea unui spot video cu tematica violenţa în familie”, pînă la data de 9 Octombrie, 2016.

Persoana de contact: Svetlana Şpac, tel:0 22 234906 sau 0 78719906

 


[1] http://cdf.md/rom/resources/sumarul-studiului-images-barbatii-si-egalitatea-de-gen-in-republica-moldova

Alte articole de acest autor:Ajută-ne să distribuim acest articol:
 

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.