hackathon

Un nou concurs de fotografie în Moldova

Concursul Wiki Loves Earth este organizat pentru prima oară în Moldova

WLE international logo
Ești dintre acei care nu lasă niciodată aparatul de fotografiat acasă? Petreci ore în șir pentru a prinde reflecția copacilor în apa limpede a lacului? Aștepți momentul potrivit pentru a prinde soarele jucăuș în coroanele copacilor? Dacă da, se pare că avem vești bune. În perioada 15 mai – 15 iunie, un grup de voluntari de la Wikipedia română organizează în premieră Wiki Loves Earth în Moldova.

Wiki Loves Earth este un concurs de fotografie internațional, în care participanții sunt invitați să publice pe Wikipedia imaginile lor cu monumente ale naturii și arii protejate. Ideea a venit wikipediștilor din Ucraina, care au organizat prima ediție în 2013. An de an, interesul a crescut considerabil: 15 țări au participat în 2014, 26 țări în 2015, iar în total numărul de imagini încărcate a depășit 100.000! În Austria, de exemplu, au fost încărcate peste 10.000 de imagini din 2014 încoace.

Scopul fotografierii ariilor protejate și publicării imaginilor sub o licență liberă este ilustrarea articolelor de pe Wikipedia. De asemenea, organizatorii doresc să sensibilizeze opinia publică asupra importanței păstrării mediului ambiant și a resurselor naturale. Toate astea prin imagini panoramice, imagini aeriene, imagini ale arborilor seculari și speciilor vulnerabile, imagini ale florei și faunei în mijlocul naturii, imagini cu locuri de vizitat. Organizatorii pun la dispoziție o listă de 471 de obiective incluse în lista ariilor protejate din Republica Moldova. Fiecare din ele având un cod unic, urmărim să ilustrăm cât mai multe.

Concursul se desfășoară în două etape. În prima etapă, juriul concursului local identifică zece cele mai bune imagini la nivel de țară. Aceste imagini sunt transmise juriului internațional, care în a doua etapă decide care sunt cele mai bune fotografii din toată lumea. Deși la a doua etapă numărul de imagini e mic, alegerea e foarte grea.

Juriul evaluează fotografiile după criterii de natură tehnică, originalitate și valoare enciclopedică. Este important ca toate imaginile să fie însoțite de descrieri exacte a subiectelor ilustrate. Participanții pot încărca doar propriile imagini și doar în condițiile licenței libere CC-BY-SA.

Este recomandată publicarea imaginilor în concurs sub licența „Creative Commons Atribuire - Distribuire în condiții identice” (CC-BY-SA). Această licență stabilește că autorul este de acord ca imaginile să fie copiate, distribuite și utilizate, inclusiv în scopuri comerciale, fără a obține permisiunea autorului. Imaginile pot fi modificate liber. Doritorii de a re-utiliza imaginea sunt obligați să indice autorul imaginii originale și să publice orice versiune modificată doar sub aceeași licență.

Află mai multe despre concurs la pagina https://ro.wikipedia.org/wiki/WP:WLEMD.
Ajută-ne să distribuim acest articol:
 

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.