Voluntarul Sergiu Bejan - dă ritm comunității!



 Segiu Bejan este un tânăr din Orhei, care impresionează prin determinarea lui de a se dezvolta și de a se face util în comunitate. Iar voluntariatul este un mecanism prin care poate face posibile ambele năzuințe menționate mai sus. 

Sergiu, salutare! Mă bucur să am ocazia să te iau la întrebări. Și prim mea întrebare este - ce este voluntariatul în viziunea ta?

Sergiu: Pentru mine, voluntariatul este o experiență prin care încerc să fac o schimbare, să ajut oamenii fără ca să aștept ceva în schimb, voluntariatul îmi oferă o oportunitate să interacționez cu oameni noi, să-mi dezvolt multe abilități și în același timp să îi învăț și pe alții.viber

Sergiu, de cât timp faci voluntariat?

Sergiu: Fac voluntariat deja de 3 ani. Am început cu Fondul pentru Tineri Orhei, aceasta fiind prima experiență. Am aplicat spontan, primind o invitație pe messenger. Ceva m-a prins. Ceva greu de explicat. Deși nu eram foarte sigur, dar am decis să ascult acest prim impuls. De atunci am pornit pe această frumoasă cale, iar ulterior cu fiecare activitate, cu fiecare moment a lucrului de echipă am conștientizat că este ceva ce mă dezvoltă, mă face să mă simt valoros prin faptul că primesc și ofer. Acum sunt deja voluntar coordonator la AO ADIS și realizez documentarea voluntarilor în organizație, instruiesc voluntarii noi veniți. 

Tinerii din ziua de azi deseori sunt extrem de sceptici când vine vorba de a se implica la dezvoltarea comunitară, cum te simți când participi în schimbarea comunității?

Sergiu: Eu iau în serios misiunea de a face o schimbare, și conștientizezi că pe mine m-a ajutat faptul că văd alți tineri. De aceea mă strădui să fiu asumat și mândru de calitatea mea de voluntar, deoarece știu că asta îi poate inspira pe alții.

Dar dacă mai specific, cum a influențat voluntariatul asupra ta?

Sergiu: În viziunea mea, voluntariatul influențează doar pozitiv, nu cred că are aspecte negative. Am încetat să mă tem de public, am învățat să scriu și monitorizez proiecte, am învățat să comunic, să-mi stabilesc și ating scopuri, etc. Prin intermediul acesta am descoperit și alte asociații, am participat în Erasmus și am cunoscut persoane tare faine. Voluntariatul mi-a suflat vânt în aripi, făcându-mă neînfricat.

Când ai conștientizat că ești voluntar? Dacă poți să îți aduci aminte momentul când chiar ai încercat sentimentul realizării unei munci în folosul comunității?

viber

Sergiu: Am conștientizat acest fapt când am ieșit în afara sediului, când am interacționat cu lumea, simțindu-mă mândru că fac ceva pentru persoanele din afară.

O altă sintagmă care însoțește des discuțiile despre voluntariat cu tinerii este „Da ce a să am de la asta? ” Ce primești tu de la asta?

Sergiu: Păi primesc multe zâmbete, prieteni, timp ocupat de activități interesante, skill-uri noi, soft, hard, un spațiu în care pot să mă exprim, să-mi fac ideile auzite, oportunități bune de participare în viața comunității și de sigur multă încrede.

Sergiu, ce sfat ai putea da pentru un viitor voluntar?

Sergiu: Viitor voluntar, ieși din zona ta de confort, acolo nu e atât de bine, de fapt ai putea să nu ieși, dar fă-ți-o mai mare, simte-te bine în mai multe locuri, cu mai multe persoane. Caută locul acela în care te vei simți confortabil și vei crea oportunități de (auto)dezvoltare. El este. Și te așteaptă!

 

Acest interviu a fost realizat de către voluntara AO ,, ADIS ”  Maria Adomnița.

Acest articol a fost elaborat în cadrul proiectului Comunitate puternică prin tradiție de voluntaroat și spirit civic „Voluntariat - tradiție și resursă”, care este implementat de AO „ADIS” în cadrul MYCS, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Organizația de ajutorare est-europeană a Bisericii Catolice din Germania „Renovabis”.

Proiectul „MYCS: pentru o societate civilă de tineret mai puternică” este implementat de Fundația Terre des hommes Moldova în parteneriat cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), România și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), Moldova și finanțat de Uniunea Europeană.

Conținutul acestuia aparține exclusiv AO „ADIS” și nu reflectă neapărat punctul de vedere a finanțatorilor.