Termen extins. Concurs de selectare a unui expert/unei experte pentru elaborarea unor standarde și regulamentului de autoreglamentarea organizațiilor societății civile în domeniul filantropiei

Distribuie prietenilor:Platforma pentru promovarea și dezvoltarea filantropiei (PPDF) a fost constituită în 2019 de către organizațiile necomerciale care își desfășoară activitatea în vederea promovării și dezvoltării filantropiei în Republica Moldova.

Misiunea Platformei este de a contribui la promovarea și dezvoltarea filantropiei în Republica Moldova prin:

 • Crearea și perfecționarea permanentă a mecanismelor și instrumentelor de organizare a activităților OSC-urilor în domeniul filantropiei;
 • Participarea la elaborarea și perfecționarea cadrului legal în domeniului sponsorizării și filantropiei.

La moment, Platforma întrunește 36 de organizații ale societății civile.

Context

Donatorii, reprezentanții guvernamentali, organizațiile societății civile (OSC-rile) și publicul larg tot mai des adresează întrebări referitoare la reprezentativitatea, responsabilitatea față de beneficiarii și susținătorii OSC-urilor, calitatea și eficacitatea programelor acestora, gestiunea financiară și buna guvernare a sectorului asociativ.  În consecință,  organizațiile din sectorul asociativ  tot mai des  se confruntă cu presiuni crescânde și solicitări frecvente din partea societăți de a-și demonstra responsabilitatea, legitimitatea și eficacitatea. Ca răspuns, un număr tot mai mare de OSC-uri se reunesc la nivel național, regional și internațional pentru definirea standardelor comune și promovarea bunelor practici prin coduri de conduită, scheme de certificare, servicii de informare, grupuri de lucru, instrumente de autoevaluare, etc.

Autoreglementarea poate fi definită ca dezvoltarea și administrarea de norme comune și a standardelor de comportament ale OSC-urilor care nu sunt pe deplin acoperite de reglementările guvernamentale.Inițiativele de autoreglementare pot deveni un mijloc important de sporire a credibilității și legitimității OSC-urilor în raport cu părțile interesate.

În Republica Moldova activitatea de autoreglementare a OSC-urilor trece printr-un proces anevoios și îndelungat de identificare a principiilor, standardelor, dar și a platformelor pe care această autoreglementare ar putea fi dezvoltată.

Centrul CONTACT cu support ECNL în anul 2019 a elaborat un studiu privind autoreglementarea organizațiilor societății civile. Studiu puteți accesa aici:

https://contact.md/wp-content/uploads/2020/05/Studiu-autoreglementare_final.pdf   

Obiectivele concursului:

Elaborarea unor standarde și regulamentului de autoreglamentarea organizațiilor societății civile în domeniul filantropiei.

Sarcini și responsabilități

 • Analiza situației existente privind autoreglamentarea organizațiilor societății civile, inclusiv din punct de vedere legal în Moldova;
 • Elaborarea standardelor și regulamentului de autoreglamentarea organizațiilor societății civile în domeniul filantropiei în Republica Moldova;
 • Prezentarea documentului elaborat în cadrul sedinței cu membrii Consiliului Platformei PPDF și în cadrul unui eveniment public on-line pentru membrii Platformei pentru promovarea și dezvoltarea filantropiei și alte persoane interesate.

Notă: Documentul  va fi predat nu mai târziu de 10 zile după semnarea contractului. Achitarea se va efectua după prezentare.

Calificări și abilități

 • Studii superioare în domeniile de drept, politici publice, sociologie sau alte domenii relevante;
 • Cunoașterea aprofundată a cadrului legal și normativ ce reglementează domeniul societății civile, autoreglamentării, filantropiei și sponsorizării;
 • Experiență în cercetare, analiza datelor și elaborarea rapoartelor, regulamentelor;
 • Abilitatea de a prezenta produsele conform orarului prestabilit.

Procedura de selectare

Dosarele vor fi evaluate în baza calificării și experienței expertului/expertei în furnizarea serviciilor de expertiză.

Dosarul candidatului/ei trebuie să conțină:

 • • CV-ul actualizat incluzând date privind experiența în furnizarea serviciilor de expertiză;
 • • Scrisoarea de intenție;
 • • Estimarea numărului de zile pentru realizarea sarcinii şi oferta financiară.

Dosarul va fi expediat prin e-mail la adresa: [email protected] cu indicarea în linia de subiect ”Concurs de selectare expert în autoreglamentare”.

Termen limită de aplicare: 16 august 2020.

Dosarele incomplete nu vor fi examinate.

Pentru informații suplementare adresați către Liliana Porumb la tel: 068386664 sau e-mail: [email protected]

„Această analiză va fi realizată ca parte componentă a Suportului de Asistență Tehnică în Republica Moldova, fiind gestionat de către Centrul European pentru Drept Necomercial (ECNL). Proiectul este implementat grație Centrului Internațional pentru Drept Necomercial (ICNL), la Inițiativa Spațiului Civic și finanțat de Guvernul Suediei”.


Distribuie prietenilor:


Articolele publicate din 1 iunie 2020 nu au fost supuse verificarilor

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.

logoStarNet

Hostingul si serviciile internet pentru administrarea portalului CIVIC.MD sunt oferite gratuit de compania Starnet

Logati-va cu una din retelele sociale pentru a crea un cont nou. Puteti modifica datele de acces si alege o parola dupa crearea contului.