Anunțuri




Open Call pentru un Grup Consultativ cu Scopul Conceptualizării Legii Parteneriatului Public Civic

Coaliția Sectorului Cultural Independent din RM inițiază campania de dezvoltare a cadrului conceptual și legal al parteneriatului public civic, iar în acest scop invită profesioniști din domeniile de politici publice / administrative / culturale / dezvoltare urbană / guvernanță participativă / sociologie / juridică / advocacy sau alte domenii de afinitate, să ia parte la un grup consultativ care va supraveghea și ghida procesul de elaborare a propunerilor pentru viitoare Lege a parteneriatului public-civic prin consultanță periodică. Cei interesați sunt invitați să completeze acest formular până la data de 24 aprilie. 

Termeni de referință pentru Grupul Consultativ
care va participa la elaborarea conceptului pentru cadrul legal al Parteneriatului Public Civic

Acești Termeni de Referință intră în vigoare de la 1 Mai și continuă până la 1 Noiembrie 2024. Grupul consultativ va fi dizolvat după desfășurarea Laboratorului.

Descrierea Proiectului

Proiectul de elaborare a conceptului pentru cadrul legii parteneriatului public civic (PCP) presupune crearea draftului de lege care va fi delegat unui/ei specialist/e din domeniu juridic, politici culturale sau administrative și care va fi facilitat și ghidat de un grup consultativ format din inițiative civice locale. Procesul va culmina cu organizarea laboratorului internațional ”Public Civic Partnership - Rethinking the Institutional Design of Public Infrastructure Governance” planificat pentru luna Octombrie 2024, care va avea scopul de consultanță publică a propunerilor pentru legea PCP dar și dezbaterea multiplelor aspecte ale unei astfel de legi prin intervenția experților internaționali. În decursul acestuia se va finaliza draftul de lege, care apoi va fi trimis ca propunere instanțelor legislative locale.

Parteneriat public civic (PCP) altfel cunoscut ca și „parteneriatul strategic”, presupune o alternativă parteneriatului public-privat și vine cu un nou design instituțional în care forul democratic al cetățenilor este cuplat cu stabilitatea instituțională a administrației publice. Misiunea acestei campanii este de a facilita accesul societății civile la infrastructura publică locală, dar mai ales de a încuraja co-guvernarea acestora prin crearea unor parteneriate de colaborare între autoritățile publice și organizațiile societății civile.

Scopul Grupului

Scopul grupului consultativ este de a supraveghea și ghida procesul de elaborare a propunerii de lege PCP și de a contribui prin consultanță și sugestii la structura elaborată de expert/ă, pentru a dezvolta și adapta documentul la specificului și nevoile locale.

Membrii și Profilul lor

3-5 reprezentanți din societatea civilă
profesioniști din domeniile de politici publice / administrative / culturale / dezvoltare urbană / guvernanță participativă / sociologie / juridică / advocacy

Responsabilitățile Grupului

Participarea la întâlnirile regulate de consultanță
Formularea sugestiilor pentru propunere de lege
Monitorizarea și evaluarea progresului
Furnizarea de expertiză în domenii specifice relevante pentru scrierea propunerii de lege PCP și recomandărilor de experți
Contribuția la conceptul și curatorierea laboratorului
Promovarea legii și relevanței ei în rândul publicului și al factorilor de decizie.
Participarea la întâlniri cu autoritățile decidente (Ministerul Culturii, Comisia Parlamentară, Direcția Cultură)

 

Metodologie

Grupul se va întâlni lunar sau mai des, după necesitate
Întâlnirile vor fi organizate de către CSCI, care va elabora agende și gestiona documentația

Remunerare

Munca regulată a grupului consultativ nu este remunerată.
Vor fi remunerate însă:
vizita de studiu (transport, cazare, diems)
experții consultați pe baza serviciilor oferite în cadrul procesului, e.g. scrierea legii și documentelor aferente de cercetare, raportare, etc. dar și serviciile de moderare, facilitare, traduceri în cadrul consultanței dar și laboratorului.

Contact

Diana Munteanu - Coordonatoarea Campaniei Parteneriatului Public Civic,
CSCI Coaliția Sectorului Cultural Independent din Republica Moldova

Telegram: https://t.me/dianamontana6
Mobil: 060 789 158
E-mail: munteanu.diana6@gmail.com
sau cscirm@gmail.com