Deșeurile organice - povară sau resursă?

20200806 101926La data de 6 august 2020 Asociația WiSDOM, în parteneriat cu AO Ecotox , a organizat un atelier de lucru privind implementarea proiectului “Soluții cost eficiente și prietenoase climei de gestionare a deșeurilor organice”, care face parte din cadrul Programului de Granturi Mici (PGM) „Cetățeni activi pentru protecția mediului”, gestionat de AO EcoContact cu suportul financiar al Guvernului Suediei (Embassy of Sweden în Chișinău), în baza acordului semnat cu Agenția de Dezvoltare Internațională a Suediei. Atelierul s-a desfășurat în incinta TohaTeen Hub, un centru de tineret inițiat și dezvoltat de către AO Centrul de Informare și Resurse Pro Bono.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai EcoContact, Primăria Tohatin, Primăria Boldurești, Nisporeni, AO Renașterea Rurală, AO Ecotox, Gimnaziul nr. 74 ”Viorel Găină”, consilieri locali, precum și voluntari ai Centrului de Resurse și Informare ProBono din Tohatin.

În deschiderea atelierului, Cătălina Aghir, reprezentant EcoContact, a vorbit despre Programul de Granturi Mici ”Cetățeni Activi pentru Protecția Mediului”, obiectivul acestuia fiind susținerea inițiativelor și acțiunilor locale ce contribuie la îmbunătățirea mediului, și astfel, pe termen lung a îmbunătățirii standardelor de viață. ”Proiectul dat e unicul de acest gen în raza municipiului Chișinău, întrucât 80% din resursele programului au fost alocate comunităților din bazinul hidrografic al râului Lăpușna și din zona Ramsar Nistrul de Jos” a menționat Cătălina Aghir.20200806 101256

În contextul acțiunilor locale, dl Sergiu Cebotaru, primarul com. Tohatin, a elucidat problematica identificării soluțiilor de salubrizare la nivel de comună menționînd că ”proiectele de acest gen reprezintă o contribuție esențială în acest sens, cu cât mai mult că activitățile demonstraționale privind compostarea deșeurilor, realizate de WiSDOM, sunt soluții simple, accesibile fiecărui locatar.”

În prezentarea sa, Dna Andreev Nadejda, președinta Asociației WiSDOM, a adus în discuție necesitatea proiectului, specificând următoarele:

”În ceea ce privește gestionarea deșeurilor organice avem ca viziune un cetățean responsabil care sortează, îl doare sufletul pentru aspectul inestetic al parcurilor și pădurilor, compostează și aplică deșeurile organice la sursă, adică la el acasă, în grădină, în cel mai apropiat parc etc. Avem mare nevoie de astfel de proiecte pentru că 60 % din deșeurile generate sunt organice și le irosim fără milă, le depozităm necontrolat, le ardem, sau le transportăm la km distanță generând miros urât, aspect estetic neadecvat, atragerea insectelor și a câinilor/pisicilor vagaboande, care sunt surse de diverse boli.”

”Ne dorim ca oamenii să conștientizeze că deșeurile organice, care reprezintă 60% din deșeurile generate, sunt de fapt o resursă bogată, ce poate fi exploatată și poate aduce venit.”

Nadia Andreev, WiSDOM


De asemenea, au fost expuse modalități de a ajunge la cetățeni, și anume prin activități demonstraționale și de conștientizare, unele din ele fiind deja implementate, cum ar fi: stație de tratare a apelor uzate la nivel de gospodărie individuală; instruirea angajaților instituțiilor publice privind compostarea deșeurilor organice prin aplicarea crengilor mărunțite (cu ajutorul mărunțitorului), resturi de alimente, frunze, hârtie, carton și bacterii lactice (care se găsesc în saramura de varză murată, produse lactate, etc. și grăbesc procesul de descompunere).

Tot în cadrul acestui proiect, este planificată o expoziție fotografică, în proces de realizare, care are ca scop sensibilizarea cetățenilor privind impactul negativ al deșeurilor nesortate, dar și prezentarea soluțiilor simple, prin care fiecare persoană poate contribui semnificativ la crearea și păstrarea unui mediu sustenabil.

La final, participanții au pus în discuție acțiuni concrete ce țin de gestionarea deșeurilor organice în com. Tohatin, planificându-se elaborarea unei strategii a grupului de lucru privind salubrizarea com. Tohatin, precum și identificarea altor surse de finanțare pentru implementarea proiectelor de mediu. 


Distribuie prietenilor:Articolele publicate din 1 iunie 2020 nu au fost supuse verificarilor

logoStarNet

Hostingul si serviciile internet pentru administrarea portalului CIVIC.MD sunt oferite gratuit de compania Starnet

Logati-va cu una din retelele sociale pentru a crea un cont nou. Puteti modifica datele de acces si alege o parola dupa crearea contului.