Branding in mediul non-profit



Crucea Rosie, UNICEF, Salvati Copiii, Greenpeace, sunt branduri tot atat de celebre in mediul non-profit precum cum sunt Adidas, Nike sau Puma in randurile iubitorilor de activitati sportive. Desi aflate la poli opusi, profit vs non-profit, ambele serii de exemple se bucura de o notorietate ce le claseaza ca lideri in categoriile pe care le reprezinta.

Ce face diferenta intre o simpla organizatie si un brand? Cum ajunge o institutie sa parcurga drumul de la aparitie pana la intiparirea in mintea publicului pe care doreste sa-l cucereasca?

Putem privi brand-ul ca ADN-ul institutiei. Toate caracteristicile care o deosebesc de celelalte organizatii si atrag sprijinul publicului vizat creeaza brand-ul; incepand de la modul cum se raspunde la telefon, forma sub care apar mesajele legate de activitatea organizatiei, modul in care aceasta se implica in domeniul de activitate, atitudinea angajatilor in raport cu publicurile, relatiile intre membrii echipei, toate aceste elemente si inca multe altele creeaza brand-ul.

Usor de intuit dar mai greu de aplicat, cateva elemente-cheie incurajeaza dezvoltarea organizatiei la nivel de brand:

  • Relevanta misiunii organizatiei pentru publicurile pe care vrem se le atingem

  • Alocarea de resurse suficiente, timp, bani si talent, pentru crearea identitatii organizatiei

  • Consistenta mesajelor si a resurselor

  • Respectarea promisiunilor facute publicurilor externe si echipei

  • Convergenta imaginii publice cu cea diseminata de angajati

  • Atitudine constant proactiva pentru dezvoltarea imaginii organizatiei

Desi confundate adesea notiunile de brand si marca nu sunt sinonime intru totul. Marca reprezinta simbolul de identitate vizuala, sigla; brandul reprezinta pe langa sigla, totatlitatea valorilor pe care organizatia le promoveaza: onestitate, incredere, sprijin, transparenta etc.

Am putea considera printr-o analogie ca marca reprezinta codul numeric personal iar brandul reprezinta toate celelalte date specifice individului: culoarea ochilor, a parului, inaltimea, nivelul de educatie, personalitate, tot ceea ce il face unic.

Desi activitatea ONG-urilor nu este orientata spre profit, existenta fondurilor garanteaza continuarea activitatii. In acest context, brand-ul nu este doar un avantaj in sine ci si o forma de atragere a fondurilor. Atunci cand un ONG si o companie promoveaza o serie de valori comune, se poate crea un co-branding. Asociind sigla companiei cu cea a organizatiei, cele doua institutii isi sporesc reciproc notorietatea, capatand acces la publicul celeilalte. In plus, pot aparea finalizari financiare concrete, compania putand sponsorizand unele actiuni ale organizatiei pentru a fi asociata cu activitatile si misiunea acesteia.

Mai multe despre branding puteti afla accesand www.allaboutbranding.com.

 

Livia Ursachi, Asistent PR, FSD