Dialogul interetnic este cheia consolidării unei societăți puternice în Republica Moldova



DSC 5752Institutul pentru Politici Europene de la Berlin (IEP), în parteneriat cu Institutul pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE) şi Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS), au organizat luni, 1 octombrie curent, Conferința „Societatea civilă și dialogul interetnic în Republica Moldova– provocări, actori și soluții”.

În deschiderea Conferinței, cu un cuvânt de salut a venit Funda Tekin, Director IEP, care a subliniat rolul societății civile în consolidarea dialogului dintre etnii. La rândul său, Vladislav Kulminski, Director Executiv IPIS și Iulian Groza, Director Executiv IPRE, au vorbit despre problemele actuale din societatea moldovenească și cauzele care au dus la dezbinarea societății.

Totodată, cu un discurs a venit Ambasadorul Peter Michalko, Șeful Delegației UE în Republica Moldova, care a vorbit despre importanța minorităților în consolidarea unui stat, iar Angela Ganninger, noua Ambasadoare al Germaniei la Chișinău, a adus mai multe exemple din UE, unde multiculturalismul nu este un impediment al dezvoltării.

În primul panel al Conferinței, moderat de Andrei Popov, Președintele IPIS, au luat cuvântul

Oazu Nantoi, Director de Programe, Institutul pentru Politici Publice (IPP) și Olga Goncharova, Președinta Adunării Popoarelor din R. Moldova, iar Serghei Pirozhkov, Viceprepreședintele Academiei Naționale de Științe de la Kiev, fost Ambasador al Ucrainei la Chișinău, a prezentat rezultatele unei cercetări privind consolidarea societății din Ucraina. Totodată, participanții la panel au vorbit despre situația relațiilor interetnice și a coeziunii sociale în țară, care sunt provocările cheie (socio-economice, educaționale, media etc.) și ce soluții trebuie abordate pentru a asigura o mai bună integrare a comunităților etnice și o mai bună coeziune socială în Moldova.

În cel de al doilea panel, moderat de Iulian Groza, Director Executiv IPRE, au vorbit Nicolae Cheleș, Coordonator a Platformei Tineretul pentru Solidaritate, Alexei Tulbure, Analist politic, fost Ambasador a Moldovei la ONU și Virgil Pîslariuc, activist, istoric, profesor, Universitatea de Stat din Moldova. Astfel, invitații conferinței au în cercat să identifice principalele provocări în dialogul interetnic, care sunt măsurile și actorii care pot sprijini implementarea unor măsuri coerente în depășirea acestor provocări, dar și ce programe practice ar putea să devină punți de legătură între comunitățile etnice și rolul partenerilor europeni.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Promovarea societății civile și dialogului interetnic în Republica Moldova în contextul procesului de asociere cu UE (CIVID)“, realizat cu susținerea Oficiului Federal pentru Afaceri Externe al Germaniei.

Proiectul va derula timp de 11 luni şi are drept obiectiv îmbunătățirea armoniei sociale la nivel regional prin încurajarea discursului public și elaborarea propunerilor de politici publice referitor la integrarea grupurilor etnice, precum și sprijinirea implementării Strategiei de consolidare a relațiilor interetnice în Republica Moldova. Printre acțiunile planificate se numără dezbateri publice, ateliere de lucru şi dezbateri TV în regiuni precum Soroca și Taraclia. Pe final experții vor veni cu o serie de recomandări de politici privind îmbunătățirea cadrului legal referitor la integrarea minorităților.