Oaspeți din SUA inspirați de rezultatele IRI privind promovarea activismului comunitar din satele Republicii Moldova



Vineri, 29 iunie 2018 echipa IRI împreună cu dl. Peter Ujvagi (membru al Consiliului Local Toledo, Ohio, SUA) și dna. Elizabeth Balint (director de proiecte, WSOS/Great Lakes Consortium, Toledo, USA) au vizitat una din cele 22 comunități partenere ale IRI implicate în proiectul „Împuternicirea comunităților etnice din Moldova”.

Grupul de inițiativă local din Cărpineni în perioada de un an au reușit să mobilizeze peste 200 voluntari din localitate, antreprenori, administrația publică locală în efortul de a crea un teren de fitness în aer liber.

Oaspeții din SUA s-au arătat plăcut surprinși de acest proiect și au apreciat felul în care a fost mobilizată comunitatea:

„În orașul Toledo, Ohio, SUA nu avem terenuri de fitness în aer liber. Este un exemplu foarte util pentru comunitatea în care trăiesc. Abia aștept să pot replica exemplul vostru în Toledo în care trăiesc”, a menționat Peter Ujvagi, membru al Consiliului Local Toledo, Ohio, SUA.

Pe de altă parte gazdele s-au arătat deschise să învețe din alte experiențe și să continue în același spirit:

„Este o experiență de valoare în procesul de implicare a cetățenilor în viața comunității. Ca și urmare a proiectului „Împuternicirea comunităților etnice din Moldova” am observat o deschidere mai mare pentru colaborare și integrare a comunității de romi din satul nostru”, a menționat Ion Cărpineanu, primarul s. Cărpineni.

„În realitățile comunităților rurale din RM este foarte greu să inițiezi initiativele cu implicarea cetățenilor. Este un proces complex care necesită cunoștințe, abilități dezvoltate și dedicație. După realizarea cu succes a terenului de fitness am înțeles că putem și vrem mai mult. Acum lucram la realizarea unui teren de joc în alt sector al satului, plasat la o distanță mai mare de centrul satului”, a menționat Silvia Feraru, membrul grupului de inițiativă din s. Cărpineni.

Vizita a fost realizată în cadrul proiectului „Împuternicirea comunităților etnice din Moldova” implementat de către Institutul pentru Inițiative Rurale cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al SUA, în parteneriat cu WSOS/GLC from NW Ohio, USA.

Mai multe fotografii de la eveniment vedeți pe pagina de Facebook a Institutului pentru Inițiative Rurale: https://www.facebook.com/institutulpentruinitiativerurale/posts/943046512541233n 146