Campanie națională „Vârsta cere acțiuni” cu ocazia „Zilei Mondiale a Sănătății”



HelpAge International Moldova va celebra „Ziua Mondială a Sănătății” 2018, în perioada 26 martie – 30 aprilie 2018, prin intermediul organizării concomitente a mai multor acțiuni, ce au ca scop promovarea îmbătrânirii sănătoase și active, prin activitate fizică și consultații medicale. Activitățile vor face parte din cadrul Campaniei „Vârsta cere acțiuni”, în domeniul sănătății. Campania se desfășoară concomitent în cel puțin 40 de țări și pune în discuţie problemele cu care se confruntă vârstnicii, oferind posibilitate acestora să interacţioneze cu autorităţile şi să-şi expună punctul de vedere asupra modului în care pot obţine un trai decent şi sănătos.

În Republica Moldova, campania ”Vârsta cere acțiuni”, în domeniul sănătății, din acest an, se va desfășura în 5 localități rurale (localitățile Sadaclia, Iordanovca și Abaclia din raionul Basarabeasca și localitățile Sărata Nouă și Cupcui din raionul Leova). Astfel, în perioada menționată, vor fi desfășurate următoarele activități:

  • Sesiuni practice de informare a vârstnicilor din cele 5 localități despre promovarea unui mod sănătos de viață. Pentru prima dată, aceștia vor practica sub supravegherea unui medic specialist un program de exerciții fizice care are ca scop promovarea modului sănătos de viață, prevenirea și reducerea riscului și a cazurilor de hipertensiune și diabet zaharat și menținerea stadiului bolilor de oase, caracteristice persoanelor în etate. Lecțiile se vor desfășura în grup, în perioada 26-30 martie.
  • Seminare informative privind gimnastica adecvată vârstei ce menține şi/sau previne anumite probleme de sănătate la vârstnici. Evenimentul are scopul de a promova și menține sănătatea activă în rândul persoanelor în etate din comunitățile menționate.
  • Testarea Medicală Expresă organizată în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, în 5 localități cu participarea a 5 medici specialiști (cardiolog, oftalmolog, endocrinolog, neurolog și reumatolog), desfășurată în perioada 16 – 30 aprilie 2018. În cadrul evenimentului se estimează ca aproximativ 1000 persoane în etate să beneficieze de consultație și examen medical gratuit.

Una dintre condițiile importante pentru menținerea sănătății după vârsta de 55 de ani este practicarea zilnică a exercițiilor fizice sau activităților fizice şi a unui mod sănătos de viață. Deși 14% din populația Moldovei cu vârsta 55+ practică exerciții fizice, cele mai multe constau în mersul pe jos și plimbări, ceea ce indică mai mult o necesitate decât o intenție. Foarte puțini vârstnici practică gimnastica, fitness-ul și alte genuri sportive (Sursa: Indicele de Îmbătrânire Activă, Moldova, 2016).

HelpAge International susține persoanele în etate să-și revendice drepturile, să lupte împotriva discriminării și să depășească sărăcia, pentru a duce o viață demnă, sigură, activă și sănătoasă.

Ziua Mondială a Sănătăţii este marcată, în fiecare an la 7 aprilie, începând din 1950. În 1948, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a găzduit prima întrunire la nivel mondial dedicată sănătăţii, în cadrul căreia s-a hotărât aniversarea, la 7 aprilie a Zilei Mondiale a Sănătăţii. Tema Zilei Mondiale a Sănătății în acest an este „Asigurarea accesului la servicii de sănătate: pentru fiecare și oriunde”.

Pentru informații și detalii adăugătoare:

Nelea Gâștemulte,

Coordonator pentru comunicare

Tel: 069881457

E-mail: nelea.gistemulte@helpage.org