Indicele integrității publice. Moldova, pe locul 56 din 109 state



Un clasament internațional al integrității publice a inclus, pentru prima dată, și Republica Moldova, care s-a plasat în anul 2017 pe locul 56 în topul indicelui integrității publice (IPI)  Scorul IPI a evaluat performanțele unui număr de 109 state incluse în clasament. Colectarea datelor pentru Republica Moldova, necesare acestui clasament, s-a făcut cu efortul experților Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

La nivel mondial, cu scorul de țară de 6,44 puncte, Republica Moldova a fost devansată de Argentina și precedată de Azerbaidjan. La nivel regional doar România s-a clasat înaintea țării noastre - locul 30 cu un punctaj de 7,6. Federației Ruse i-a revenit locul 72 (5,9 puncte), iar Ucrainei locul 68 (6,2 puncte)

Cel mai slab scor – 2,4 puncte obținut de Republica Moldova este la independența justiției clasându-se pe locul 105 din 109 state, independența presei – 4,7 puncte (locul 71/109), e-cetățenie – 4,9 puncte (locul 63/109). Cele mai înalt punctaj, țara noastră le-a obținut la transparența bugetară – 7,64 puncte (locul 47/109), luarea deciziilor administrative – 9,2 puncte (23/109) și comerțul liber – 9,6 puncte (locul 22/109).

IPI analizează șase componente distincte: independența justiției, impactul poverii administrative, caracterul deschis al comerțului, transparența bugetului, e-cetățenia și libertatea presei. Scopul clasamentului IPI său este de a oferi o imagine obiectivă și cuprinzătoare a stării de control a corupției în 109 țări. Două dintre componentele analizate (independența judiciară și libertatea presei) se bazează pe o singură sursă de date. De analiza bugetului se ocupă și organizația internațională „Open Budget Survey”.

Potrivit expertului economic, Dl Veaceslav Ioniță, ”Republica Moldova a cunoscut o anumită evoluție pozitivă în ultimii ani în ceea ce privește transparența bugetară și accesul la informații privind banul public. Astfel, țara noastră are o poziție foarte bună în ceea ce ține de clasificarea funcțională a bugetului public, care este compatibilă cu standardele internaționale. Proiectul de buget oferă informații privind clasificarea economică a cheltuielilor, care de asemenea sunt în conformitate cu standardele internaționale. În ultimii ani, Ministerul Finanțelor utilizează bugetarea pe programe conforme standardelor internaționale, ceea ce crește gradul de transparență bugetară a țării, iar bugetul prezintă detaliat toate sursele de venit. Fundamentarea impactului anexat la proiectul Legii bugetului oferă informația macroeconomică necesară care stă la baza construcției bugetare a țării.

Totodată, IDIS Viitorul împreună cu INEKO susține și transparența guvernării locale, care are drept scop creșterea transparenței, responsabilității financiare și competitivitatea autorităților locale din Republica Moldova. Obiectivul general este de a sprijini dezvoltarea regională în Moldova prin transfer de know-how al proiectelor de succes implementate în Slovacia. A intensifica necesitatea publicului pentru a cunoaște cheltuielile publice la nivel local. Un portal online privind gestiunea financiară a autorităților publice locale din Moldova va fi actualizat și îmbunătățit. Portalul va îmbunătăți, într-un mod semnificativ, informația despre administrarea fiscală a autorităților și va permite compararea criteriilor de sustenabilitate financiară. La această etapă a proiectului ne propunem sa utilizeze know-how unic dintr-un proiect similar, care a fost implementat cu succes în Republica Slovacă și a condus la o scădere dramatică a datoriilor autorităților publice locale în ultimii doi ani.

Pentru alte detalii, vă rugăm să contactaţi responsabilul pe presă, Victor URSU la următoarea adresă: ursu.victoor@gmail.com  sau la numărul de telefon 069017396.