Consiliul de Presă anunță finaliștii pentru Premiul Național de Etică și Deontologie Jurnalistică 2017



Comunicat de presă
4 decembrie 2017

CONSILIUL DE PRESĂ ANUNŢĂ FINALIŞTII CONCURSULUI PENTRU PREMIUL NAŢIONAL DE ETICĂ ŞI DEONTOLOGIE JURNALISTICĂ 2017

 

Consiliul de Presă a desemnat finaliştii concursului pentru Premiul naţional de etică şi deontologie profesională jurnalistică, ediţia 2017. În finala concursului au ajuns patru din cele opt instituţii media nominalizate. Câştigătorul va fi anunţat la Gala „Jurnaliştii anului 2017”.

Finaliştii concursului au fost selectaţi după o procedură de vot din mai multe etape, în cadrul cărora au votat publicul, experţii şi membrii Consiliului de Presă. Astfel, în perioada 21 august – 15 noiembrie 2017, consumatorii de produse media au avut posibilitatea să voteze pe site-ul www.mediaforum.md pentru cele 8 instituţii mass-media propuse pentru Premiul naţional de etică şi deontologie profesională jurnalistică 2017 (site-urile Agora.md, #Diez.md, Newsmaker.md și Rise.md, ziarele SP (Bălți) și Ziarul de Gardă, agenţia de presă IPN, postul de radio Radio Chişinău). Ulterior, comportamentul profesional al acestor instituţii media a fost apreciat de un grup de experţi şi de către membrii Consiliului de Presă. Prin totalizarea cumulativă a punctajului oferit candidaţilor de către public, pe de o parte, şi de către experţi şi membrii Consiliului de Presă, au fost stabilite instituţiile mass-media cel mai bine apreciate în ambele topuri. Acestea sunt (în ordine alfabetică):

site-ul de știri Agora.md,

agenția de presă IPN,

publicația regională SP (Bălți),

săptămânalul de investigaţii Ziarul de Gardă.

Conform regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului, în cadrul unei şedinţe speciale închise, Consiliul de Presă va decide care dintre aceste patru instituţii media finaliste va primi Premiul naţional de etică şi deontologie profesională jurnalistică 2017.

În calitate de organizator al concursului, Consiliul de Presă își rezervă dreptul de a nu desemna un câştigător dacă va considera că în anul curent nu există instituţii media demne de acest premiu.

Câştigătorul concursului va fi anunţat la Gala „Jurnaliştii anului 2017” (ediţia a 23-a), organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent şi Comitetul pentru Libertatea Presei, care va avea loc joi, 14 decembrie 2017.

Premiul naţional de etică şi deontologie profesională jurnalistică a fost instituit de Consiliul de Presă din Republica Moldova în anul 2015 şi este acordat anual în scopul promovării principiilor etice şi deontologice profesionale şi în semn de recunoaştere a meritelor instituţiilor mass-media în acest domeniu. În anul 2015, Premiul a fost înmânat Biroului din Chişinău al postului Radio Europa Liberă, iar în anul 2016 portalului Anticoruptie.md.

 

Secretariatul Consiliului de Presă

022-220996

www.mediaforum.md

secretariat@consiliuldepresa.md