Centrul pentru Jurnalism Independent prezintă agenda pentru luna octombrie



În luna octombrie CJI vine cu vești bune în cadrul proiectului „Mass-media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), unde vor fi anunțate rezultatele concursului de Granturi pentru Oportunități Noi. Tot în cadrul acestui proiect expiră termenul de depunere a dosarelor la cel de-al doilea concurs de granturi pentru campanii împotriva dezinformării și propagandei în media. Până la finele lunii, un grup de experți va anunța doi câștigători, care vor beneficia  de granturi a câte 5 000 de dolari.

Departamentul Media Azi și Cercetare vă va ține la curent cu principalele evenimente din mass-media, pe care le va reflecta în știri interne și externe. În luna octombrie, în cadrul rubricii de comentarii vor fi abordate subiecte ce țin de tranziția la televiziunea digitală și modificările la noul Cod al audiovizualului, propuse de membrii grupului de lucru creat de parlament în scopul îmbunătățirii legislației media. Într-un interviu realizat cu directorul „Poșta Moldovei” vom reveni la problemele cu care se confruntă managerii din presa scrisă, în relația lor cu această întreprindere de stat.

Portalul Mediacritica.md va lansa un spot video despre manipularea din presă și efectele acesteia și un quiz care va testa cunoștințele cititorilor săi, despre știrile tendențioase și propagandă. Va fi lansat un raport de monitorizare, unde vor fi incluse cele mai reprezentative și relevante studii de caz despre actualitatea socio-politică din toamna anului 2017. Pe site vor mai fi publicate analize, știri și tutoriale video despre educația media.
Departamentul Instruire și Comunicare va continua campania ”Presa echilibrează genul!”. La începutul lunii vor fi anunțate rezultatele concursului de materiale jurnalistice realizate la tematica egalității de gen și vor fi difuzate noi emisiuni din ciclul ”Împărțit la doi”. Prin intermediul acestora, CJI își propune să aducă în atenția publicului aspecte legate de problematica de gen și să prezinte modele pozitive de implicare a femeilor și bărbaților în diverse sfere ale vieții.  

În cadrul Proiectului Consolidarea Independenței în Mediile de Comunicare va avea loc lansarea următorului pachet multimedia Moldova Plus Sănătatea. Până la 16 octombrie, jurnaliștii se pot înscrie pentru participare la laboratorul de inovații media ”Gamification și implicarea publicului”, care va avea loc la Kiev, în perioada 16-18 noiembrie.
Tot in luna octombrie, vom continua activitațile European cafe, urmând să alegem noi destinații pentru a ne întâlni cu tinerii și a discuta pe teme de actualitate, care prezintă interes pentru ei.

Zece instituții de învățământ implementează proiecte de educație media, cu ajutorul mini-granturilor oferite de CJI în urma participării la tabăra de vară ”Filtrează informația”, organizată în perioada  20-26 august. Totodată, vor fi reluate lecțiile de educație media în instituțiile de învățământ din țară, prin intermediul cărora tinerii vor fi instruiți cum să distingă informația falsă de cea veridică.
Departamentul Politici și Legislație Media va continua să urmărească situația legislativă din sfera mass-media și va oferi consultații juridice gratuite jurnaliștilor și instituțiilor media.
 
La Școala de Studii Avansate în Jurnalism (SSAJ) studenții vor continua cursurile: Interviul, moderat de Mihaela Gherasim, jurnalistă la Radio „Europa Liberă” și  Articole Lungi, prezentat de Alina Radu, directoarea săptămânalului „Ziarul de Gardă”. Tot în această lună studenții ȘSAJ vor urma  cursul Legislația mass – media, cu avocata, Tatiana Puiu, care îi va familiariza cu noțiunile de acces la informație, libertate de exprimare, defăimare, securitate informațională, reglementare juridică a publicității etc.

Ulterior, timp de trei săptămâni, studenții vor studia Jurnalismul radio cu jurnaliștii Liliana Barbăroșie (Radio „Europa Liberă”), Liliana Nicolae (Radio „Europa FM”, București) și Vasile Botnaru (directorul Biroului Radio „Europa Liberă”, Chișinău ).
Pe parcursul lunii vor fi reluate și întâlnirile în cadrul Clubului de discuții al ȘSAJ.