25 de jurnaliști și activiști civici fac front comun pentru date deschise și mai multă transparență



În perioada 13-17 septembrie 2017, 25 de jurnaliști de investigație și activiști civici au participat la Open Data Media Camp 2017, unde au învățat cum să opereze cu datele deschise: unde să le găsească, cum să le utilizeze, să le vizualizeze și să le interpreteze. Tabăra a avut loc în cadrul programului Republicii Slovace de Transfer al Cunoștințelor și Experienței de Tranziție, sprijinit de SlovakAid și organizat împreună cu PNUD Moldova.

Atunci când vorbim despre transparență, susține Ondrej Gallo, manager al Fondului pentru o Slovacie Transparentă, trebuie să ținem cont de câteva principii esențiale: autenticitatea, litera legii și consecvența: “Cu alte cuvinte, transparența unei țări pornește de fapt de la transparența fiecărei organizații în parte. Trebuie să vorbești cu oamenii în limbajul pe care ei îl înțeleg, să respecți întru totul cadrul legal în vigoare și să vii cu rezultate concrete la obiectivele pe care le-ai propus.”

Slovacia este o țară care are o experiență bogată și inspirațională în domeniul datelor deschise, inclusiv datorită insistenței ONG-urilor și activiștilor civici.

”Instrumentele prezentate de experții slovaci sunt foarte bine gândite și ușor de utilizat, astfel încât societatea civilă să poată influența factorii de decizie prin propriul exemplu. Cu cât mai mult ONG-urile vor merge pe calea datelor deschise, cu atât mai mult autoritățile vor fi motivate să devină transparente”, afirmă Vitalie Voznoi, activist civic și participant la Open Data Media Camp.

Cei 25 de participanți la Open Data Media Camp sunt încurajați să se înscrie la programul de burse care va fi susținut de PNUD Moldova și este planificat pentru 1 octombrie – 31 decembrie curent. În baza ideilor propuse pentru materiale de investigație, vor fi selectați 6 câștigători care vor beneficia de o vizită de studiu în Slovacia timp de 4 zile și o o bursă a câte 1 000 de dolari SUA.

Mariana Rață, mentoră Open Data media Camp, redactor-coordonatoare la Centrul de Investigații Jurnalistice și realizatoarea talk-show-ului "Cutia neagră" de la TV8 Moldova a afirmat: ”Deși se observă o tendință de a închide tot mai mult accesul jurnaliștilor și ai reprezentanților societății civile la informațiile publice, și nu doar în domeniul justiției, există încă suficiente instrumente și baze de date deschise prin care putem descoperi iregularitățile comise de autorități. E nevoie de multă vigiliență, spirit analitic și nu în ultimul rând, curaj. Mă bucură mult că participanții la tabără conștientizează importanța de a fi păstrate deschise aceste informații publice, un drept pentru care jurnaliștii au militat mulți ani.”

La finele programului, ghidați de mentori locali și slovaci, fiecare bursier va publica o investigație amplă și un articol, bazate pe date deschise.

Investigațiile trebuie să vizeze cazuri concrete ce țin de contractare deschisă, anticorupție în domeniul achizițiilor publice,  fraudă financiară, spălare de bani, probleme de integritate, abuzul de putere în sectorul public.