Fermierii de pe ambele maluri ale râului Nistru au analizat productivitatea hibrizilor autohtoni de floarea soarelui si porumb



14 07 2017 Falesti. Agricultura poate aduce profit si fără daună mediului. Un grup de fermieri de pe ambele maluri ale râului Nistru s-au convins de acest lucru, vizitând 2 loturi demonstrative de comportare si testare a hibrizilor autohtoni cu utilizarea bunelor practici agricole, prietenoase mediului. Patru asociatii de pe malul drept si stâng al râului Nistru au stabilit un parteneriat comun, pentru a promova agricultura ecologică. Cooperarea a fost stabilită în cadrul Programului finantat de UE „Sustinerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova. 

Fermierilor le este tot mai greu să facă fată capriciilor vremii. Culturile alimentare devin tot mai expuse în fata hazardurilor naturale imprevizibile – a secetei, sau, dimpotrivă, a ploilor abundente. În aceste conditii se apelează la hibrizi, care sunt mai rezistenti la schimbul de conditii meteo, dar si mai productivi.

Savantii Institutului „Selectia” si ai Institutului de Fitotehnie „Porumbeni” au demonstrat astăzi fermierilor soiuri autohtone de hibrizi de floarea soarelui si de porumb. Loturile au fost create cu scopul de a monitoriza comportarea hibrizilor pe vreme de secetă, ploi, boli si de a afla care este productivitatea lor.

„Deja putem deduce că acesti hibrizi si-au demonstrat rezistenta la secetă si boli”, au mentionat unanim fermierii.

„Ne-am convins că productivitatea hibrizilor nu scade, chiar dacă nu s-au folosit chimicale - pesticide, sau ierbicide. Lucrările agricole de îngrijire au fost efectuate manual. Putem vedea că pe aceste loturi demonstrative, în comparatie cu celelalte, rezultatele sunt chiar si mai bune”, afirmă Victor Cimpoies, conducătorul Asociatiei Obstesti „CUTEZATORUL”.

„Vom prelua pe malul stâng experienta de colaborare cu institutiile stiintifice, de creare sau organizare a loturilor demonstrative”, a conchis Veaceslav Bejenari, conducătorul Asociatiei Obstesti „Vitality” din stânga Nistrului.

Platforma de cooperare în domeniul promovării agriculturii ecologice pe ambele maluri ale râului Nistru este realizată în cadrul Programului finantat de UE „Sustinerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova. 

Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentantilor autoritătilor locale, mediului de afaceri si societătii civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor si îmbunătătirii infrastructurii sociale.