Călătorie prin Ungheni



Anul 2017 este un an semnificativ pentru orașul mic cu inimă mare, capitala de vest a Republicii Moldova, orașul cu castani, micul Amsterdam - Ungheni. El împlinește 555 de ani de la prima atestare documentară. În acest context Primăria orașului Ungheni și instituția publică „Centrul de Resurse pentru Dezvoltare Durabilă Locală și Regională” au lansat inițiativa „Ungheni – 555 de ani”. Asociația Obștească „Poarta Deschisă” s-a încadrat și ea cu evenimente în calendarul dedicat acestui an jubiliar pentru orașul nostru drag.

Și dacă tot am zis mai sus că Ungheniul este cel mai drag nouă, atunci noi am decis să arătăm unui grup de copii din s. Pelinia, raionul Drochia cele mai frumoase locuri din Ungheni.

Copiii au fost impresionați de exponatele de la Muzeul de Istorie și Etnografie Ungheni. Vasile Iucal, directorul muzeului, le-a povestit istoria urbei noastre și le-a spus că primblându-se pe strada Națională vor vedea numeroase statui, mărturii ale taberelor de sculptură organizate de 5-6 ani încoace, dar și cea mai lungă alee de castani din Europa.

Micii noștri oaspeți au fost încântați de catedrala Al. Nevschi(cartierul Centru) și mănăstirea Sf. Gheorghe(cartierul Tineretului). Aceste două monumente ecleziastice îți oferă o oază de liniște prin peisajul floristic deosebit. Reamintim că catedrala Al. Nevski este construită după schițele renumitului arhitector de origine elvețiană Alexandru Bernardazzi.

Printre obiectivele turistice vizitate de grupul de copii a fost și vestitul Pod Eiffel, proiectat de Gustave Eiffel. Podul leagă Republica Moldova de România.

Tinerii turiști au încheiat vizita lor în Ungheni în scuarul Grigore Vieru, care le-a plăcut foarte mult. Aici ei au admirat havuzul, s-au jucat la toboganele amplasate în imediata apropiere și au făcut sport la trenajoare. Ei au afirmat că orașul Ungheni este foarte frumos și vor reveni cu prima ocazie ivită. La sfârșitul excursiei copiii i-au urat orașului nostru mulți, mulți ani și să devină încă mai frumos.