Pentru prima dată în Republica Moldova, medicii legiști sunt instruiți în privința intervenției eficiente în cazurile de violentă în familie



Pentru prima dată în Republica Moldova, medicii legiști sunt instruiți în privința intervenției eficiente în cazurile de violentă în familie. 

CHIȘINĂU, 31 mai 2017 – Medicii legiști din întreaga țară au participat, pe parcursul a două zile, la un training de instruire privind răspunsul eficient al specialiștilor din sistemul de sănătate în cazurile de violentă în familie.   

Studiile arată că femeile ar avea mai mare încredere în lucrătorii medicali și ar fi dispuse să vorbească despre actul de agresiune, anume cu acești specialiști. În acest sens cadrele medicale sunt în postură unică de a interveni, de a oferi îngrijiri medicale, informații vitale și suport adecvat în situații critice. 

“Cadrele medicale sunt printre primii care intră în contact cu femeile victime ale violenței în familie, atunci când acestea solicita îngrijire medicală. De aceea, este foarte important ca reacția și intervenția specialiștilor din sistemul de sănătate să contribuie la îmbunătățirea semnificativă a stării de bine și siguranță a victimelor violenței în familie”, a declarat în cadrul atelierului Angelina Zaporojan-Pîrgari, directoarea Centrului de Drept al Femeilor. 

Formatorii Centrului de Drept al Femeilor au instruit participanții atât la nivel teoretic prin informare cu privire la standardele naționale și internaționale aplicate de sistemul de sănătate, cât și prin revizuirea unor scenarii ipotetice de cazuri de violentă în familie, analizând potențiale strategii de intervenție, urmate de discuții în grup. 

“Medicii legisti nu au mai beneficiat de astfel de instruiri pina in prezent si trebuie sa mentionam ca toti cei 63 de medicii legisti care sunt implicati in examinarea potentialelor victime ale violentei in familie au fost inclusi in aceste seminare. Este de o importantă vitală să cunoaștem modul în care trebuie abordate sub toate aspectele cazurile de violentă în familie, astfel încât să contribuim la prevenirea și combaterea acestui fenomen în societate.”, a precizat Andrei Padure, Vicedirector al Centrului de Medicina Legala.

Atelierul se face in baza Ghidului pentru specialistii din sistemul de sanatate, aprobat anterior de Ministerul Sanatatii. Ghidul urmăreşte să prezinte într-o manieră accesibilă informaţii pentru o mai bună înţelegere a naturii şi dinamiciii violenţei în bază de gen, de a spori gradul de conştientizare a cadrelor medicale referitor la intervenţia promptă şi specifică pentru fiecare caz în parte.