Uniunea Europeană oferă mai multe granturi pentru dezvoltarea afacerilor în Găgăuzia și Taraclia



La 1 martie se lansează a doua rundă a concursului de granturi oferite de Uniunea Europeană pentru crearea noilor afaceri și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii (ÎMM-uri) din UTA Găgăuzia și Taraclia. Antreprenori începători și cu experiență din regiune pot obține ajutor financiar nerambursabil de până la 18.400 Euro per proiect selectat, prin intermediul programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și Taraclia” (SARD), implementat de PNUD.

Solicitanții eligibili pentru acest concurs sunt antreprenorii din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia care pot veni cu o contribuție de 20% din suma solicitată. Pe lângă suportul financiar, antreprenorii selectați vor mai beneficia de îndrumare și consiliere individuală în afaceri pe parcursul unui an. Fiecare beneficiar va avea obligația de a crea cel puțin  trei locuri noi de muncă.

Propunerile de proiect pentru obținerea finanțării din partea Uniunii Europene pot fi depuse până pe 2 mai 2017, completând formularul de aplicare disponibil aici. Condițiile de participare la a doua rundă a competiției, precum și criteriile de evaluare a propunerilor de proiect sunt disponibile aici. Ca și în cazul primei runde a concursului de granturi, programul SARD va organiza, cu ajutorul companiei Pro-Consulting, patru sesiuni de informare, conform următorului plan: Comrat (1 martie, ora 10:00, sala de festivități a Universității de Stat din Comrat, etajul III), Ciadîr-Lunga (2 martie, ora 10:00, sala de ședințe a administrației publice raionale), Vulcănești (3 martie, ora 10:00, sala de ședințe a administrației publice raionale) și Taraclia (4 martie, ora 10:00, Casa de Cultură din oraș).  Mai multe detalii cu privire la sesiunile de informare sunt disponibile aici.

În cadrul primei runde a concursului de granturi, care s-a încheiat la 15 noiembrie 2016, au fost depuse 76 de oferte, dintre care au fost selectate 15 propuneri de proiect pentru finanțare. Antreprenorii selectați vor beneficia de granturi și consultanță pentru dezvoltarea afacerilor, ceea ce va contribui la crearea a aproximativ 90 de locuri noi de muncă.

Susținerea inițiativelor antreprenoriale locale este una din cele trei componente de bază a programului SARD. Acesta mai desfășoară activități pentru abilitarea comunităților, renovarea obiectelor de infrastructură și promovarea cooperării intercomunitare în UTA Găgăuzia și Taraclia. Finanțat de Uniunea Europeană cu 6.5 milioane de Euro, și implementat de PNUD, programul SARD își propune astfel să intensifice colaborarea între autoritățile centrale și cele locale, precum și între organizațiile regionale din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia, în scopul stimulării dezvoltării sociale și economice a regiunii și a Republicii Moldova în ansamblu.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați:

Natalia Costaș, Consultantă națională în comunicare, programul SARD, Tel.: 069 22 11 41; E-mail: natalia.costas@undp.org