More for more, less for less - societatea civilă își exprimă poziția față de implementarea Acordului de Asociere



Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană la 27 iunie 2014. În scurt timp, la 2 iulie 2014, Acordul de Asociere a fost ratificat de Parlamentul Republicii Moldova.

Conform Acordului, în următorii 10-15 ani, Republica Moldova are de trecut printr-un proces de modernizare al vieții social – economice pentru a corespunde standardelor înalte de viață din Uniunea Europeană. Pe parcursul acestui proces, Republica Moldova este susținută de Uniunea Europeană, inclusiv prin instrumente politice, tehnice și financiare. Acest angajament va necesita un efort comun, atât din partea Guvernului, cât și din partea populației republicii.

Din momentul ratificării Acordului de Asociere, deja există rezultate, dar încă mai sunt o mulțime de lucruri de făcut. În acest context, cu scopul de a stabili prioritățile pentru 2017 și de a întruni factorii de decizie, partenerii de dezvoltare și reprezentanți ai societății civile, organizațiile societății civile invită actorii cheie la Forumul Civic de monitorizare a implementării Acordului de Asociere, care va pune în discuție subiectele ce țin de justiție, securitate energetică și protecția mediului din Acordul de Asociere. În cadrul Forumului Civic, ONG-urile vor prezenta viziunea independentă asupra reușitelor și provocărilor în implementarea Acordului de Asociere în Republica Moldova în perioada 2016-2017. Cooperarea dintre Parlament, Guvern și Societatea civilă este un obicei potrivit pentru o țară modernă și democratică, care are drept scop integrarea în Uniunea Europreană. Exercițiul de lucru transparent și eficient trebuie practicat și consolidat, pentru a ne asigura un viitor prosper și pentru a consolida eforturile în vederea depășirii obstacolelor în calea implementării reformelor incluse în Acordul de Asociere.

Forumul Civic de monitorizare a implementării Acordului de Asociere va avea loc la 22 februarie 2017 în incinta Complexului Summit Events din mun.Chișinău. La eveniment vor participa E.S. Pirkka Tapiola, Ambasador, Șef al Delegatiei UE în Republica Moldova, reprezentanți ai Comisiilor Parlamentare de specialitate, Înalți consilieri UE pe domeniile relevante, Ministrul Afacerilor Externe, Ministrul Mediului, Ministrul Justiției și Ministrul Economiei. Agenda evenimentului poate fi aceesata aici.

După deschiderea oficială a evenimentului, la ora 11:00, va avea loc o scurtă conferință de presă, pentru a exprima poziția reprezentanților societății civile față de procesul de implementare a prevederilor Acordului de Asociere. Invităm reprezentanții mass-media să participe la conferința de presă. 

Detalii cu privire la eveniment: tel. 022106681 sau e-mail: cnm@environment.md

 

Acest proiect este susținut de National Endowment for Democracy

Articol adaugat de: Tatiana Mosents
Alte articole de la acest autor: