A avut loc prima ședință a Comitetului de Montorizare a proiectului MSPL din 2017



La 14 februarie 2017 membrii Comitetului de Monitorizare ai proiectului „Modernizare serviciilor publice locale din Republica Moldova” (MSPL) – implementat de către Agenția de Cooperarea Internațională a Germaniei (GIZ) – s-au întrunit într-o ședință de lucru. Scopul acesteia a fost discutarea activităților și progresului proiectului în perioada de raportare octombrie – decembrie 2016 și activitățile planificate pentru 2017. 


La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Contrucțiilor (MDRC), ai Agențiilor de Dezvoltare Regională (Nord, Centru, Sud și UTA Găgăuzia), partenerii de dezvoltare și co-finanțatorii proiectului MSPL, precum și consultanții proiectului MSPL.

Anatol Usatîi, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și președintele Comitetului de Monitorizare al MSPL: „Astfel de ședințe sunt foarte utile pentru că putem discuta despre evenimentele și activitățile comune, dar și despre provocările care pot apărea. Anul 2017 va fi unul intens, mai ales datorită faptului că va începe procedura de implementare a proiectelor în domeniul eficienței energetice în clădire publice, dar și a aprovizionării cu apă și canalizare finanțate cu suportul Uniunii Europene. Anume din acest considerent trebuie să avem un plan realist, cu responsabilități clare și coordonatat de toate părțile implicate”.

Alexandr Muravschi, consultant național superior în domeniul politicii de coordonare a dezvoltării regionale MSPL/GIZ: „La șase ani din momentul lansării proiectului MSPL putem vorbi despre realizări concrete. Fapt menționat și de către autoritățile centrale ale Republicii Moldova. La moment suntem în faza a doua de implementare a proiectului MSPL. Există finanțare, trebuie doar să ne mobilizăm pentru a o putea absorbi. Avem multe de realizat, iar responsabilitatea bineînțeles va crește. Cel mai important este însă faptul că la nivel central s-a înțeles că dezvoltarea regională este una din prioritățile majore ale țării”.

Pe parcursul ședinței, consultanții MSPL/GIZ au vorbit despre realizările și provocările întâlnite în cele patru domenii de intervenție a proiectului în perioada de raportare, au menționat despre activitățile planificate pentru anul 2017, dar au punctat și provocările care ar putea apărea în viitor identificând totodată și soluțiile posibile.

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) şi sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul României, Uniunea Europeană și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).