Ședință de încheiere a proiectului „Promovarea educației non-formale de calitate în domeniul tineret”



Pe 23 decembrie, intr-o atmosferă non-formală, a avut loc evenimentul de încheiere a proiectului „Promovarea educației non-formale de calitate în domeniul tineret”. Proiectul s-a desfășurat în perioada aprilie-decembrie 2016 și a fost implementat de Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM”, cu suportul financiar al Ministerului Tineretului și Sportului al Republicii Moldova.

În timpul proiectului a fost organizat Cursul de Lungă durată în Formare de Formatori în cadrul căruia au fost instruiți 20 de formatori din domeniul tineretului, reprezentanți ai Centrelor de Resurse pentru Tineri din întreaga ţară. În cadrul procesului de instruire, participanții au avut de realizat o activitate practică (training-uri pentru tinerii din teritoriu, în prealabil studiind necesităţile de învăţare ale acestora). Participanții singuri au creat designul activităților de instruire, agenda trainingului și au avut posibilitatea să folosească diverse metode prin care să abordeze subiectele discutate. Drept rezultat au fost livrate următoarele șase training-uri: 

1. „Formarea rețelei de voluntari în zona de nord Sîngerei-Rîșcani-Bălți”, 9-11 septembrie 2016, mun. Bălţi, Centrul de Resurse pentru Tineri. formatori: Nonna Mihalcean; Diana Pasat; Anișoara Borș.

2.„Comunicarea eficientă”, 16-18 septembrie 2016, s. Rădoaia, r. Sîngerei, formatori: Svetlana Capranov; Sergiu Vrabie; Tatiana Trofim.

3. „Comunicarea organizațională”, 16-18 septembrie 2016, or. Vadul lui Vodă, formatori: Radu Murzac; Maricica Proca; Lidia Bruma.

4. „Comuncarea eficientă”, 23-25 septembrie 2016, or. Soroca, formatori: Andrei Grosu; Ion Gheorghița.

5. „Formarea și consolidarea noilor membri ai echipei Fondul pentru Tineri Cahul”, 30 septembrie-2 octombrie 2016, or. Cahul, formatori: Aliona Berdilo; Inna Arsenie; Alexandru Godoroja.

6. „Consolidarea echipei Fondul pentru Tineri Soroca – instrumente și mecanisme de fundraising”, 30 septembrie-2 octombrie 2016, or. Soroca, formatori: Ion Gheorghiță, Dorina Ababii.

La conferință a fost prezentă Carina Eni, consultant principal, Direcţia tineret Ministerul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova, care a vorbit despre importanța acestui proiect în dezvoltarea educației non-formale de calitate în regiuni dar și despre beneficiile proiectului.

„Acest proiect a modelat formatori, persoane resurse de care noi avem mare nevoie, deoarece lucrați direct cu beneficiarii, iar de multe ori Ministerul ajunge mai greu la aceste persoane.”, a afirmat Carina Eni.

Participanții proiectului au avut posibilitatea să împărtășească experiența trăită în cadrul proiectului și să vorbească despre succesele care le-au obținut în urma acestui proiect.

La final, beneficiarii au primit certificate de absolvire a Cursului de Lungă durată în Formare de Formatori și au prezentat Planurile activităților de instruire pentru 2017 în cadrul organizațiilor pe care le reprezintă.

Proiectul „Promovarea educației non-formale de calitate în domeniul tineret” a fost implementat de Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM”, cu suportul financiar oferit de către Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Moldova în cadrul Programului de Granturi 2016.