Acordul de asociere șchiopătează, iar diplomația economica, învechită



Acordul de Asociere, după semnare, a rămas doar la nivelul formalismului, fără  realizări practice. Clasa politică a fost preocupată mai mult de disputele legate de investirea guvernului, societatea oripilată de furtul miliardului din sistemul bancar. Ba mai mult, diplomația economică a Republicii Moldova bate pasul pe loc, iar interesele economice ale țării continuă să sufere. Sunt câteva din ideile studiilor lansate de IDIS Viitorul, ”Responsabilizarea instituțiilor statului în implementarea acordului de asociere” și „În ce mod reușește Republica Moldova să-și promoveze interesele economice pe extern”. Autorii publicațiilor sunt Ion Tăbârță și Valentin Lozovanu.

”Atât partenerii europeni, cât și societatea civilă așteaptă din partea guvernării de la Chișinău reforme viabile care să democratizeze societatea moldovenească. După semnarea Acordului de Asociere, autoritățile moldovenești și-au permis să delapideze din sistemul bancar, afectând foarte mult securitatea economică a Republicii Moldova”, a explicat Ion Tăbârță.

Expertul susține că: ” ideal ar fi ca guvernarea Republicii Moldova să aibă sincer toată predispunerea pentru a democratiza societatea moldovenească, implementarea Acordului de Asociere fiind foaia de parcurs necesară în a îndeplini acestui lucru. Desigur, în realizarea acestui scop major, guvernarea are tot suportul Uniunii Europene și concursul societății civile.”

La rândul său, Valentin Lozovanu susține că promovarea intereselor economice externe nu figurează printre principalele priorități de politică externă, iar conceptul de politică externă existent este depășit. Moldova rămâne fără o politică externă care să se axeze pe o promovare activă a intereselor economice peste hotare.

Publicațiile pot fi descărcate aici: 1 și 2.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să vă adresați Ofițerului de Comunicare al IDIS ”Viitorul”, Victor Ursu (la numărul de telefon 069017396 sau la adresa de e-mail: ursu.victoor@gmail.com).