Înalți Consilieri UE au vizitat astăzi ADR Centru, Conacul Manuc Bey din Hîncești și Casa de ambalare din Costești



Înalți Consilieri UE au efectuat astăzi, 13 decembrie, o vizită de lucru la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru. Astfel, din delegația europeană au facut parte Matija Derk, Înalt Consilier UE în domeniul dezvoltării regionale (Croația), Bernard Chantemesse, Înalt Consilier UE în domeniul transportului (Franța), Renata Vitez, Înalt Consilier UE în domeniul economiei și comerțului (Slovenia), Svetlana Zhekova, Înalt Consilier UE în domeniul mediului (Bulgaria), Snezhana Blagueva, Înalt Consilier UE în domeniul dezvoltării rurale și agriculturii (Bulgaria) și Alexandru Sandulescu, Înalt Consilier UE în domeniul energetic (România).

Cei șase oficiali europeni activează în cadrul ministerelor de ramură de la Chișinău și s-au arătat interesați de potențialul de dezvoltare al Regiunii Centru. Aceștia au întreprins vizita de lucru la ADR Centru însoțiți de Valentina Țapiș, șefa Direcţiei politică și cooperare regională a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC). La întrevedere au fost prezenți și Olesea Moghilda, Asistent al Înaltului Consilier în domeniul dezvoltării regionale, Stanislav Petrașcu, Asistent al Înaltului Consilier în domeniul transportului, Lucia Micu, Asistent al Înaltului Consilier în domeniul dezvoltării rurale și agriculturii, Marta Rudi, Asistent al Înaltului Consilier în domeniul energetic.

Reprezentanta Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Valentina Țapiș, a ținut să accentueze importanța unei astfel de reuniuni. Tot aici Valenina Țapiș a menționat că dialogul cu Înalții Consilieri UE este unul de perspectivă și că ei sunt cei care vor duce mai departe mesajele despre necesitățile regiunii. Necesitățile regionale pot fi prioritizate și acoperite doar prin strânsa colaborare dintre ministerele unde activează Înalții Consilieri UE. Tot aici reprezentanta MDRC a vorbit și despre necesitatea sinergizării fondurilor, fapt ce va duce la rezolvarea sistemică a mai multor probleme regionale și va spori calitatea vieții cetățenilor.

Viorel Jardan, directorul ADR Centru, le-a mulțumit Înalților Consilieri pentru inițiativa de a vizita agenția și cîteva obiecte representative din Regiunea Centru. Ne face o deosebită plăcere să fim astăzi gazda unei delegații atît de importante. „Ne bucură faptul că ați dat dovadă de interes pentru dificultăți cu care ne confruntăm în centrul țării și sperăm să avem și în continuare sprijinul Dvs pentru a face față acestor încercări ce vor duce fără îndoială la diminuarea disparităților regionale și dezvoltarea nemijlocită a Regiunii Centru„ a mai precizat reprezentantul ADR Centru.

Cu acestă ocazie, directorul ADR Centru le-a prezentat oficialilor europeni informații relevante despre profilul Regiunii de Dezvoltare Centru. Viorel Jardan a mai vorbit și despre realizările agenției din cei 6 ani de activitate, precum și despre activitățile planificate pentru viitor, subliniind importanța susținerii partenerilor europeni în cursul de implementare a politicii de dezvoltare a Regiunii Centru.

Înalții Consilieri pezenți la întrunire au venit cu sfaturi utile cu privire la îmbunătățirea practicilor de lucru, dar și prioritizarea necesitățor regionale, în virtutea experienței pe care au acumulat-o în țările member UE de unde vin.

Tot astăzi, Înalții Consilieri, însoțiți de directorul ADR Centru, au vizitat Conacul Manuc Bey, acolo unde în ultimii ani au fost atrase mai multe investiții în vederea sporirii atractivității turistice a regiunii. Astfel, Conacul a fost restaurat prin realizarea a două proiecte de anvergură susținute financiar atît de Fondul Național de Dezvoltare Regională(FNDR), cît și de UE în cadrul Programului Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova. Restaurarea conacului va contribui la procesul de dezvoltare  regională  orientat spre sporirea atractivității turistice a raionului Hîncești, constituirea unor parteneriate regionale funcționale în scopul îmbunătățirii situației economice din regiune, prin dezvoltarea durabilă a potențialului turistic din zona raionului Hîncești și celor adiacente.

Tot astăzi, oaspeții europeni, însoțiți de directorul ADR Centru, au vizitat Prima casă de procesare și ambalare a strugurilor din Republica Moldova care a fost inaugurată la sfărșitul anului 2015 la Costești, Ialoveni. Aceasta a fost construită în cadrul proiectului de dezvoltare regională „Grup de producători şi Casă de ambalare pentru servicii moderne de marketing la export". Proiectul a fost implementat de ADR Centru cu susținerea financiară a Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și contribuția asociației de producători de struguri din regiune.

Amintim că acest obiectiv economic de importanță regională a fost vizitat și săptămîna trecută de Michael Ralph, Consilier în cadrul Direcției generale dezvoltare regională (DG Regio) a Comisiei Europene și Matija Derk, Înalt Consilier UE în domeniul dezvoltării regionale.