Viorica Zaharia a fost aleasă preşedintă a Consiliului de Presă



La prima şedinţă a noii componenţe a Consiliului de Presă din Republica Moldova, care a avut loc joi, 24 noiembrie a.c., în funcţia de preşedintă a Consiliului de Presă a fost aleasă doamna Viorica Zaharia. Noua preşedintă a Consiliului de Presă este jurnalistă şi expertă media, cu master în jurnalism şi ştiinţe ale comunicării, a fost angajată anterior la diferite instituţii de presă (PRO TV Chişinău, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Radio Europa Liberă, agenţia de ştiri „Flux”).

Anterior, funcţia de preşedintă a Consiliului de Presă a fost deţinută, trei mandate consecutiv, de doamna Ludmila Adronic.

Din componenţa Consiliului de Presă fac parte nouă persoane, selectate în rezultatul unui concurs deschis pentru un mandat de doi ani. În octombrie 2016, în componenţa Consiliului de Presă au fost aleşi cinci reprezentanţi ai mediului jurnalistic (Viorica Zaharia, propusă de Centrul pentru Jurnalism Independent; Alina Ţurcanu, propusă de Radio Europa Liberă, biroul din Chişinău; Iulia Semionova, propusă de Asociaţia jurnaliştilor de limbă rusă; Ecaterina Jekova, propusă de redacţia portalului Gagauzmedia.md; Dumitru Ţîra, propus de Realitatea TV şi Asociaţia Presei Electronice) şi patru reprezentanţi ai consumatorilor de produse mass-media (Ludmila Andronic, propusă de Facultatea Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării a Universităţii de Stat din Moldova; Inga Burlacu, propusă de un grup de consumatori de produse mass-media; Olga Manole, propusă de un grup de consumatori de produse mass-media; Vitalie Zama, propus de un grup de consumatori de produse mass-media).

Consiliul de Presă este un mecanism independent de autoreglementare jurnalistică care monitorizează aplicarea Codului deontologic al jurnalistului din R. Moldova şi examinează plângerile privind încălcarea prevederilor deontologice în activitatea profesională a jurnaliştilor şi instituţiilor mass-media.

Secretariatul Consiliului de Presă:

mun. Chişinău, str. Bucureşti 41/5,

tel./fax: (022) 220996

secretariat@consiliuldepresa.md

www.consiliuldepresa.md

www.mediaforum.md