Discuții STOP FALS!: experți și consumatori de media propun o ”Carte neagră” a jurnaliștilor compromişi



Asociația Presei Independente (API) a organizat o nouă şedinţă a Clubului de discuții „STOP FALS!” cu tema ”Manipularea informațională în campania electorală”. La discuții au participat experții media Ion Bunduchi și Viorica Zaharia, jurnalişti, consumatori de media, alte persoane interesate.

Experții au prezentat cazuri concrete de manipulare a opiniei publice prin titluri, text, imagini. „O sumedenie de știri sunt bazate doar pe opinii, insinuări, etichete și adjective, experți anonimi. Jurnalismul are niște reguli. Patronii media trebuie să înțeleagă asta, iar dacă nu înţeleg, trebuie să li se explice. Dacă breasla este atât de docilă patronilor, când mai educăm cetățenii să poată vota conștient? Este foarte straniu că avem o luptă a partidelor, dar „se bat” jurnaliștii între ei. Jurnaliştii trebuie să informeze şi nu să facă propagandă politică, altminteri iau pâinea politicienilor și a partidelor. Autoritățile noastre spun că propaganda rusească este periculoasă și trebuie interzisă, dar nu spun nimic despre propaganda internă”, a spus Ion Bunduchi.

„Unele portaluri de ştiri reinventează jurnalismul, utilizând în știri elemente de pamflet, comentarii, etichetări, ceea ce este inadmisibil. Deseori, portalurile pun titluri care nu coincid cu textul știrii, manipulând astfel cititorii pentru a avea mai multe accesări”, a precizat Viorica Zaharia.

Participanții au vorbit despre manipularea informaţională în campania electorală, utilizarea surselor media pentru discreditarea oponenţilor, transmiterea prin intermediul surselor media a unor informaţii false şi tendenţioase. Mai mulţi jurnalişti şi experţi media şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu decredibilizarea profesiei de jurnalist şi ignorarea totală a normelor deontologiei profesionale jurnalistice de către instituţiile media controlate politic şi utilizate în scopuri de defăimare. „Cred că unii jurnaliști sunt zombați și chiar fără a fi constrânși se complac în această situație, alegând să dezinformeze publicul şi să-și atace colegii de breaslă. Cred că avem nevoie de o „carte neagră” în care să fie incluși jurnaliștii care încalcă normele deontologice”, a propus Veronica Gherbovețchi, una dintre participante. Natalia Porubin, jurnalistă la Centrul de Investigații Jurnalistice consideră că trebuie înăsprite sancţiunile pentru manipulările informaţionale: „Există pedepse penale pentru cei care otrăvesc pe cineva, de ce nu avem sancțiuni pentru cei care ne otrăvesc informațional? Avem nevoie de sancțiuni mai dure ca să apărăm cetățenii de aceste intoxicaţii. Paradoxul este că la noi deseori sunt sancționați jurnaliștii de bună credință și nu cei care manipulează”, a spus Natalia. „Eu cred că noi am ajuns la un moment în care instituțiile media, și nu doar ele, trebuie să definească din nou ce înseamnă jurnalism, ce înseamnă informație. Ar fi bine ca jurnaliștii, la fel ca doctorii sau avocații, să dețină o licență care să le permită să profeseze, şi să fie prevăzut în ce condiţii această licenţă poate fi retrasă”, este de părere Sorin Becciu, participant la discuții.

La şedinţa Clubului de discuţii „STOP FALS!” s-a discutat și despre activitatea Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) în perioada campaniei electorale. „CCA îşi demonstrează ineficienţa. În actuala campanie electorală, Consiliul nu a făcut mare lucru pentru a garanta informarea onestă a publicului, deşi este, prin lege, garantul interesului public în audiovizual. Dacă ar fi fost făcute monitorizări cu mult înainte de începutul oficial al campaniei electorale şi aplicate sancțiunile la timp, am fi avut altă situație”, consideră Petru Macovei, directorul executiv al API. “CCA a prezentat până acum două rapoarte, în care au fost constatate aceleași încălcări menționate astăzi aici. Personal, nu sunt de acord cu decizia de a prezenta rapoarte ale CCA o dată la 10 zile. Este prea puțin în condiţiile unei campanii electorale de o singură lună. Consider că este foarte important să fie depuse sesizări la CCA din partea cetățenilor, așa cum s-a întâmplat zilele trecute, când un cetățean a depus o plângere referitoare la ştirea „Râsuri galbene”, difuzată de NTV Moldova” este de părere Olga Guțuțui, membră CCA.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

Pentru detalii, contactați-o pe Diana Lungu, coordonatoare comunicare API, la numărul de telefon 0 22 210602 sau la adresa de e-mail diana.lungu@api.md.