Democraţia trebuie să fie construită prin societăţi deschise care împărtăşesc informaţia



 

margaDuminică, 6 noiembrie, în gimnaziul „Eugen Coșeriu” au avut loc Audieri Publice. La activitate au participat reprezentanți ai DGE Făleşti, reprezentanți ai Centrul Contact-Bălți, reprezentanți ai autorităților locale, reprezentanţi ai instituţiilor publice, părinţi, cadre didactice.
Colaborarea dintre sectorul educațional și comunitate este o necesitate vitală pentru dezvoltarea comunității în ansamblu. De ce sînt atit de importante Audierile Publice? Participanţii au fost informaţi despre bugetul şcolii, cum sunt repartizaţi banii publici. Liliana Ciobanu, director adjunct al gimnaziului a prezentat care sunt priorităţile şcolii. Şorunga Maria, directorul gimnaziului „Eugen Coșeriu” a realizat o analiză a bugetului gimnaziului pe anii 2014, 2015 şi 2016 şi a convins auditoriul că nevoile reale pentru rezolvarea diferitor probleme ale școlii au fost mai mari decât posibilitățile și resursele disponibile. În cadrul dezbaterilor pe marginea proiectului de buget al gimnaziului pentru anul 2017, pus în discuție în cadrul evenimentului dat, au fost înaintate propuneri din partea celor prezenţi cum şi-ar dori să vadă școala: cu un sistem de încălzire renovat, cu sistema de electrificare reparată, cu corectări de buget şi crearea posibiltăţilor de şcolarizare şi susţinere a elevilor din familiile defavorizate economic, cu o sală multimedia dotată modern, cu completări de resurse educaţionale cum ar fi procurarea robotilor susţinând elevii dotaţi, creându-le condiţii pentru familiarizarea lor cu profesiile de înaltă tehnologie şi cerinţele cotidiene ale vieţii.
Moderatoarea evenimentului, Margarita Rotari, a menţionat că o soluţie pentru eliminarea deficienţei bugetare ar fi realizarea coeziunii sociale la nivel local pentru atragerea fondurilor nerambursabile.
Maria Şorunga, directoarea gimnaziului, a afirmat că lipsa transparenţei provoacă suspiciune. Dacă ne dorim schimbare, s-o facem noi. Democraţia trebuie să fie construită prin societăţi deschise care împărtăşesc informaţia. Unde este informare, există şi iluminare. Unde există dezbatere, apar soluţii. Unde nu există împărtăşire a puterii, nici lege, nici transparenţă, există abuz, corupţie, subjugare şi neîncredere.
Gimnaziul „Eugen Coșeriu” a devenit beneficiar al proiectului „Școala Mea”. Acest proiect este o inițiativă a Expert-Grup, lansată din anul 2014. Proiectul îndeamnă cetățenii să se informeze despre bugetul și performanța școlii și să se implice în crearea unei școli mai eficiente, mai transparente și mai bune. Mai multe detalii despre proiect puteți vedea pe http://scoalamea.md/despre-initiativa/.
Inițiativa „Școala Mea” este implementată de Expert-Grup, împreună cu partenerul regional, Centrul Contact-Bălți, cu suportul financiar al Băncii Mondiale în cadrul Parteneriatului Global pentru Responsabilizare Socială și suportul informațional al Ministerului Educației. Misiunea acesteia este de a implica cetățenii în discuții despre bugetul școlii și despre calitatea serviciilor educaționale.