CJI prezintă agenda pentru luna octombrie



În luna octombrie, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) vine cu o agendă diversă de activități pentru  jurnaliști, dar și pentru  consumatorii de media.
 
În cadrul Campaniei „Cheamă-ne  în școala ta!”, inițiată de CJI în septembrie, vor fi organizate șapte lecții de educație mediatică în diverse licee și școli din țară. Jurnaliștii  vor avea ocazia să afle mai multe despre jurnalismul de date în cadrul unui program de instruire, planificat de CJI la sfârșitul lunii.
 
Departamentul Media-Azi şi Cercetare vă va ține la curent cu evenimentele din presa națională și internațională. La începutul lunii octombrie, în cadrul rubricii MediaRing, președinta Comisiei  Electorale Centrale, Alina Russu, va răspunde la întrebările jurnaliștilor, legate de campania electorală. Tot în octombrie, într-o altă ediție a MediaRing-ului  va fi analizat comportamentul mass-media în campania electorală. Împreună cu noi va fi Alina Țurcanu, fostă membră a Consiliului de Presă, editoră TV la postul de radio Europa Liberă, care va comenta eventualele abateri de la Codul deontologic în campania electorală, pe care ni le vor semnala jurnaliștii și consumatorii de media. În Comentariile de miercuri vom continua să examinăm  fenomene precum concentrarea în mass media sau manipularea prin intermediul presei.
 
Portalul Mediacritica va lansa un nou joc interactiv pentru tineri despre educația mediatică și va face publice rezultatele unui sondaj despre percepția populației privind informațiile false și tendențioase. La fel, va fi difuzat un spot video despre fenomenul propagandei și manipulării din mass-media. La rubrica ABC - ul presei toți cei  interesați vor putea afla mai multe despre editorial, ca gen de presă, iar la alte două rubrici - Filtrează informația și Media în vizor vom continua, în mod tradițional, să relatăm despre știrile care au avut derapaje de la Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști şi alte reguli ce țin de deontologia profesională.
 
Departamentul Politici și Legislație Media va organiza o dezbatere publică privind Legea cu privire la accesul la informație și va monitoriza în continuare încălcările legislative în domeniul mass-media, precum și deciziile instituțiilor ce se ocupă de legislația din domeniu. În octombrie, vom publica ediția a 80-a a Buletinului legislativ. Ca și până acum, jurnaliștii și organizațiile de media pot beneficia de consultații juridice gratuite oferite de CJI.
La Școala de Studii Avansate  în Jurnalism (ȘSAJ studenții vor avea următoarele cursuri: Articole Lungi, moderat de directoarea săptămânalului Ziarul de Gardă, Alina Radu, și Legislația Mass-Media, cu avocata Tatiana Puiu. Ulterior, timp de trei săptămâni, ei vor afla de la jurnalişti şi directori radio toate procesele şi componentele activității unui post de radio: de la şedinţa de lucru – până la apariţia materialului „pe undele sonore”. Cursul Jurnalism Radio va fi  ținut de jurnalistele Liliana Barbăroșie, Liliana Nicolae și directorul Radio Europa Liberă - Vasile Botnaru. La sfârșitul lunii octombrie, studenții ȘSAJ vor efectua o vizită de studiu la București.


Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, vizitați paginile www.media-azi.md, www.mediacritica.md, www.scoaladejurnalism.md. De asemenea, ne găsiți și pe Facebook – Centrul pentru  Jurnalism  Independent, Mediacritica și Școala de Studii Avansate în Jurnalism.