S-a încheiat cea de a doua ediție a școlii de vară „Ambasadorii Climei”



logos pot

 

 

 

DSC00767

În data de 30 iulie, și-a încheiat activitatea școala de vară „Ambasadorii Climei”, care în acest an a reunit în jur de 100 persoane din diferite puncte ale țării. Pe parcursul școlii de vară, pe lângă experiența de neuitat într-o atmosferă prietenoasă, tinerii au avut parte de sesiuni de instruire susținute de  experții în domeniu. Pe parcursul sesiunilor de instruire, tinerii au făcut cunoștință despre protecția mediului în ansamblu, climă și metodele de adaptare schimbările climatice, eficiența energetică, turism durabil, efectuarea analizelor diferitor probe de apă, organizarea și desfășurarea campaniilor de mediu la nivel local și regional, mobilizarea eficientă a efectivului de resurse, elementele de bază al fundraising-ului, scrierea unei propuneri de proiect, modalitățile de cooperare cu autoritățile locale și mass-media, despre campaniile și activitățile, cu implicarea tinerilor, a altor organizații de mediu, cum ar fi expediția în cadrul campaniei „Salvează-ți râul” desfășurată de Centrul Național de Mediu și de școala de vară „Nistru-2016” organizată de Eco-TIRAS etc. Pe această cale aducem sincere mulțumiri dlui. Ilya Trombitsky, dnei. Maria Sandu,  dnei. Irina Guțu, dlui. Vladimir Vlas, primăriei com. Răculești în persoana primarului dlui. Vasile Frunză și a dnei. Gorpasîn Galina, dnei. Ina Coșeru și dnei. Iuliana Cantaragiu.  

Școala de vară „Ambasadorii Climei” a devenit  deja un eveniment tradițional organizat de Centrul Republican „Gutta-Club”  și care în acest an a fost la a doua ediție. Scopul acestei școli de vară este de a sensibiliza, informa și motiva tinerii de a se implica activ în acțiuni de voluntariat, la nivel local și regional, în domeniul mediului,  în special al climei.

Ediția 2016 a școlii de vară „Ambasadorii Climei” s-a desfășurat  în cadrul taberei de vară pentru copii „Cușmărica” (s. Răculești, r-nul Criuleni), în perioada 20-30 iulie 2016, sub genericul „Tinerii Moldovei pentru o climă sănătoasă”. Evenimentul, organizat în cadrul proiectului cu același nume, a reunit 75 elevi, cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, din 15 instituții diferite de învățământ, 15 membri ai rețelei „Ambasadorii Climei” și 5 profesori-coordonatori.

După reîntoarcerea în localitatea de reședință, fiecare echipă deja formată, ghidată de un coordonator adult din cadrul  aceiași instituție și 2 tineri formatori, vor pune în practică cunoștințe acumulate pe parcursul școlii de vară și vor elabora un plan de acțiuni pentru campaniile climatice, dedicate Zilei Internaționale a Acțiunilor Climatice, care urmează a fi organizate în cadrul propriei instituții de învățământ. Fondurile necesare pentru a desfășurarea acestor acțiuni vor fi acoperite integral sau parțial de programul de mini-granturi al proiectului.

Proiectul „Ambasadorii Climei” este implementat de Centrul Republican „Gutta-Club” cu susținerea financiară a Ministerului Tineretului și Sportului din R. Moldova și AO Ecocontact, prin intermediul programului „Forumul cu privire la schimbările climatice în regiunea Parteneriatului Estic (CFE II)”. Acest program este derulat cu suportul financiar al Uniunii Europene, Cooperării Austriece pentru Dezvoltare și Crucea Roșie a Austriei.

Pentru informații adiționale despre școala de vară puteți accesa pagina de Facebook a organizației https://www.facebook.com/GuttaClub/?fref=ts  și/ sau ne puteți scrie la adresa natalia.kravciuk@gmail.com. Pentru mai multe detalii despre prima ediție, accesați link-ul http://climateforumeast.org/cfenews/281/Summer-school-“Climate-Ambassadors”-in-Moldova .

        Echipa CR „Gutta-Club”

Articol adaugat de: Natasha Suruceanu