De unde iau bani partidele politice, subiect discutat cu studenţii ŞSAJ în cadrul cursului Jurnalism de investigaţie



2016 03 011Mecanismele de finanţare ale partidelor politice din Republica Moldova  au ridicat în ultimii ani tot mai multe semne de întrebare în rândul societăţii civile. Nici presa nu a stat departe de acest subiect şi a încercat prin realizarea articolelor şi a mai multor investigaţii jurnalistice să scoată la lumină toate neregulile ascunse în spatele rapoartelor financiare. De unde iau bani partidele politice, care sunt veniturile şi cheltuielile, din ce surse financiare sunt organizate concertele şi plătite onorariile vedetelor internaţionale – sunt doar câteva întrebări pe care studenţii Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism le-au adresat directorului Programului Monitorizare Procese Democratice a Asociaţiei Promo-LEX,  Pavel Postica. 

Partidele politice din Republica Moldova ar trebui să fie finanţate din trei surse importante: autofinanțarea, donații de la persoanele fizice şi juridice şi finanţarea din bugetul de stat. Totuși, actualmente donațiile făcute de către persoanele fizice şi juridice reprezintă principala sursă de finanțare a acestora. Totodată, plafoanele impuse donaţiilor nu reflectă întotdeauna nivelul de trai al cetăţenilor din Republica Moldova. Anume acest lucru a trezit suspiciuni din partea reprezentanţilor mass-media, îndemnându-i pe aceștia să studieze mai atent informaţiile prezentate în rapoartele financiare depuse la CEC de către partidele politice în campaniile electorale din ultimii ani.

Una din modalităţile care ar duce la transparenţa veniturilor, dar şi a cheltuielilor ar fi, în opinia lui Pavel Postica, finanţarea din bugetul de stat. „Acest lucru ar putea duce la prevenirea traficului de influenţă cu funcţii, ar asigura un principiu al  egalităţii şi toate partidele politice ar avea de câştigat, inclusiv cele mici”, a subliniat Pavel Postica. Totodată, finanţarea publică ar reduce şi dependenţa partidelor politice faţă de anumite grupuri de persoane.

Studenţii l-au întrebat pe directorul de program Promo-LEX cum sunt penalizate partidele politice care nu prezintă rapoartele financiare. „În nici un fel”, a răspuns Pavel Postica. Acesta a mai spus că în viitorul apropiat experţii de la Promo-LEX vor veni cu mai multe propuneri de modificare a Legislaţiei în acest sens. Principala sancţiune care se va impune va fi privarea de dreptul de a primi bani din bugetul statului. „Vom cere amenzi mult mai dure pentru  partidele care vor prezenta date eronate, informaţii false sau incomplete în rapoartele lor financiare”, a conchis Pavel Postica.   

La finalul discuţiilor directorul de program al Asociaţiei Promo-LEX a subliniat importanţa implicării mass-media nu doar în reflectarea campaniilor electorale, ci şi în realizarea articolelor şi a investigaţiilor jurnalistice despre neregulile depistate în rapoartele financiare prezentate de partidele politice. „Interesul faţă de această temă este tot mai mare. De aceea, fiţi atenţi la detalii. Consultaţi rapoartele de monitorizare ale alegerilor prezentate de CEC şi Ministerul Justiţiei. Suprapuneţi datele şi verificaţi minuţios orice informaţie”, a subliniat invitatul.

Asociația Promo-LEX efectuează analiza finanţării partidelor politice în cadrul Proiectului „Combaterea corupției politice în Republica Moldova prin îmbunătățirea cadrului legal privind finanțarea partidelor politice și supravegherea civică” implementat cu sprijinul Fondului Buna Guvernare al Ambasadei Britanice la Chișinău. Un studiu tematic va fi lansat la finele lunii martie.