Utilizatorii „Declaraţiei electronice” pot depune on-line declaraţiile către CNAM



Prioritatea Î.S. „Fiscservinform” constituie dezvoltarea continuă a Sistemului Informaţional Fiscal şi integrarea acestuia în infrastructura Sistemului unificat de guvernare electronică. Astfel, să fie stabilită o bază de date completă despre contribuabili, suplinită cu informaţii primite de la terţi, pentru a evita necesitatea de a prezenta informaţii, care deja au fost oferite de contribuabili instituţiilor de stat.

În contextul dat, precum şi având în vedere experienţa pe care o deţine întreprinderea în domeniul elaborării şi lansării numeroaselor servicii electronice, au fost stabilite relaţii de colaborare cu Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM). Drept urmare, a fost elaborat, testat şi implementat un nou modul - „Declaraţii CNAM”. Acesta face parte din funcţionalul SIA „Declaraţie electronică”, fiind un instrument comod pentru completarea, semnarea, expedierea şi, corespunzător, recepţionarea electronică de către CNAM a dărilor de seamă de la persoanele juridice.

Datorită faptului că au fost lansate 2 rapoarte noi, angajatorul, ce deţine orice tip de semnătură electronică, va putea să completeze, să semneze şi să expedieze automatizat către CNAM declaraţia privind persoanele asigurate angajate, utilizând formularul tipizat nr. 2-03/1 „Lista de evidenţă nominală a persoanelor asigurate angajate”, iar instituţiile publice vor putea face acelaşi lucru pentru persoanele neangajate asigurate de Guvernformularul tipizat nr. 2-04/1 „Lista de evidenţă nominală a persoanelor neangajate asigurate de Guvern”.

Modulul specificat a fost lansat în regim pilot, iar 109 contribuabili, care au expediat 116 de formulare către instituţia vizată, i-au confirmat funcţionalitatea şi utilitatea.

Modernizarea procesului de raportare către CNAM printr-o interfaţă simplă, devenită deja uzuală, vine să asigure comoditatea cetăţenilor, oferindu-le mai multă flexibilitate şi eficienţă în relaţiile lor cu încă o autoritate de stat” - comentează Vitalie Coceban, Administratorul Î.S. „Fiscservinform”.

Pentru consultaţii şi informaţii suplimentare contactaţi Centrul de Apel al CNAM la numărul de telefon 0 800 99999.