Celebrarea Zilei Mondiale a Inimii în Moldova



Logouri press releasse WHD 2015

 Campanie de Informare

cu ocazia

„Zilei Mondiale a Inimii”

La nivel mondial, anual se înregistrează 17,3 milioane de decese, iar acest număr este în continuă creştere. Până în 2030, dacă nu se vor adopta măsuri imediate, se estimează că 23 de milioane de oameni au să moară din cauza afecţiunilor cardiovasculare. În Republica Moldova bolile cardiovasculare se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces a populației apte de muncă, constituind circa 57,5 % din mortalitatea totală.

În fiecare an, la 29 septembrie se marchează Ziua Mondială a Inimii, eveniment organizat la nivel internaţional de World Heart Organization şi care doreşte să contribuie la creşterea gradului de conştientizare a populaţiei globului asupra factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare. În anul 2015 tematica pentru Ziua Mondială a Inimii este:"Crearea mediilor sănătoase pentru inimă".

Deja al 5-lea an consecutiv, cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, Asociația HelpAge International Moldova desfășoară activități de sensibilizare a populației cu privire la importanța prevenirii bolilor cardiovasculare și promovarea unui mod sănătos de viață.

În contextul evenimentului, AO HelpAge International Moldova, cu suportul financiar al Crucii Roșii din Elveția și World Jewish Relief, planifică să desfășoare o Campanie de Informare a populației din 13 localități ale Moldovei cu privire la factorii de risc ai bolilor cardiovasculare și să promoveze modul sănătos de viață.

Pe parcursul săptămînii 23 – 29 septembrie 2015 în aceste 13 localități va fi măsurată gratuit tensiunea arterială de către rețeaua voluntarilor HelpAge, medicii/asitentele medicale la nivel local și vor fi distribuite materiale informaționale puse la dispoziție de Compania Bayer Health Care din Moldova. Paralel, în parteneriat cu reprezentanții Centrelor de Sănătate din localitățile mențioante, se vor organiza lecții publice privind bolile inimii cu scopul sensibilizării asupra apariției și evoluției bolilor cardiovasculare, cît și ducerea unui mod de viață sănătos.

Vineri, 25 Septembrie 2015 în cadrul emisiunii „Acasă Devreme” de la Jurnal TV, importanța monitorizării stării de sănătate a inimii va fi prezentată de către medicul cardiolog – Gheorghe Ciocanari, cardiolog ce a oferit consultatii cardiologice pentru peste 700 de persoane în etate, în cadrul Testării Medicale Expres - https://civic.md/evenimente/28362-testarea-medicala-expresa-a-populatiei-din-13-localitati.html. Împreună cu acesta, Liderul grupului de voluntari ai rețelei HelpAge din Carabetovca, Basarabeasca, Claudia Cîrja, va prezenta impactul activităților de voluntariat în rîndul persoanelor în etate pentru monitorizarea tensiunii arteriale a semenilor lor.

Mediul în care trăim, muncim sau ne distrăm poate avea o influență importantă asupra abilității noastre de a lua o decizie corectă pentru sănătatea inimii – îndeosebi mediul urban, care ne modifică stilul de viață și alimentația. Deaceea, este importantă mobilizarea comunității pentru crearea mediilor sănătoase în prevenirea bolilor cardiovasculare acasă, la locul de muncă, sau studii, la locurile de odihnă și agrement.

Persoane de contact: Cristina Puțuntica, 079259027, cristina.putuntica@helpage.org

Nina Guţu, 069989827, nina.gutu@helpage.org

 

HelpAge International susține persoanele în etate să-și revendice drepturile, să lupte împotriva discriminării și să depășească sărăcia, pentru a duce o viață demnă, sigură, activă și sănătoasă.