Proiectul "Educație socială și financiară pentru tinerii de pe ambele maluri ale rîului Nistru" pe ultima sută de metri



Picture1

În data de 17 mai s-a încheiat proiectul “Educație socială și financiară pentru tinerii de pe ambele maluri ale rîului Nistru”.

Scopul proiectului a fost dezvoltarea și implicarea tineretului în viața comunitară, prin intermediul educației social-financiare, precum și încurajarea interacțiunii dintre tinerii de pe ambele maluri ale râului Nistru.

În cadrul proiectului au fost desfășurate  un șir de evenimente precum:

-   mese rotunde (s. Varnița, s. Chițcani) cu participarea reprezentanților autorităților publice locale, societății civile, administrației și profesorilor din școli,  directorilor de muzee și cercurilor de creație, precum și a tinerilor implicați în viața comunitară;

-  un atelier de instruire a patru facilitatori în “Educația social-financiară”;

-  un concurs de eseuri, în urma căruia au fost selectați 24 de participanți cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani (12 din s. Varnița și 12 din s. Chițcani);

-  un eveniment de prezentare a celor 24 participanți de pe ambele maluri, care s-au reunit pentru prima dată prin intermediul proiectului;

-  un atelier de trei zile pentru tineri, care au beneficiat de activități intercative, jocuri de rol, dezvoltarea personală și explorarea de sine, precun și au învățat drepturile și responsabilitățile lor. Tot în cadrul atelierului tinerii au elaborat planuri și bugete, au învățat despre economii și cheltuieli. La finele atelierului tinerii au elaborat schițele inițiativelor sociale pe care le pot implementa în comunitatea lor.

-  un iarmaroc-expoziție,  unde au fost prezentate peste 300 de lucrări confecționate de tinerii participanți la atelierele de creație din cadrul instruirilor (accesorii din lut polimeric, rame pentru fotografii și magneți din ghips; pușculițe, jucării etc.).

-  au fost create doua cluburi sociale “Lider” pentru tinerii din s. Varnița și s. Chițcani. Aceste cluburi vor asigura continuitatea proiectului și vor servi drept platformă pentru realizarea ideilor noi, reuniuni, ateliere și inițiative sociale pentru tinerii din aceste localități. Grupul de tineri instruiți în “Educația social-financiară” vor avea posibilitatea să-și împărtășească experiența lor cu prietenii și să atragă noi persoane pentru viitoarele proiecte.

Proiectul a fost realizat cu suportul Consiliului Europei și al Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA) în cadrul programului “Măsuri de promovare a încrederii între malurile rîului Nistru”.

Echipa implementatoare: AO “Femeie. Speranță. Viitor” s. Varnița, AO “Vector Verde” mun. Chișinău, AO“Rezonance”or. Bender și OO “Выбор молодых”or. Bender.

Contacte: vstefaniuc@mail.ru, lena.surugiu@gmail.com

Articol adaugat de: Lena Surugiu
Alte articole de la acest autor: