Relaţiile de mentorat „INSPIR-O!” au demarat cu succes



1NELa data de 7 aprilie 2015 Centrul “Parteneriat pentru Dezvoltare” a desfăşurat primul eveniment de networking din cadrul Programului Național de Mentorat pentru Femei din Sistemul Afacerilor Interne „INSPIR-O!”. Evenimentul a găzduit 34 de femei angajate în Sistemul Afacerilor Interne şi mentorele acestora, cu scopul de a interacţiona, a face schimb de experienţă, precum şi a stabili  aspectele ce urmează a fi dezvoltate pe întreaga durată a programului de mentorat.

Întrucât relaţiile de mentorat au drept scop sporirea nivelului de leadership, competenţele personale şi avansarea mentee-lor în cariera aleasă, fiecare mentoră a fost selectată în dependenţă de domeniul de interes al mentee-lor. „Înţelegem perfect că Ministerul Afacerilor Interne este un domeniu mai specific, are anumite diferenţe de alte domenii de activitate. De aceea ne-am propus ca mentora să fie selectată din domeniul de interes al beneficiarelor. Atât timp cât am avut discuţii cu fiecare beneficiară, am identificat care sunt domeniile care le-ar interesa cel mai mult, calităţile care ar dori să le dezvolte. În dependenţă de răspunsurile obţinute am identificat mentora care se potriveşte cel mai bine”, spune Rodica Ivaşcu, coordonatoarea de proiect.

Relaţia de mentorat s-a dovedit a fi o provocare interesantă atât pentru mentee, cât şi pentru mentore, care au posibilitatea să împărtăşească experienţa de lucru. „Am ales să fiu mentor în programul dat, pentru că de-a lungul celor aproape 15 ani de activitate am acumulat multe cunoştinţe, o vastă experienţă şi aş vrea să împart din această experienţă şi celor care ar fi gata să o primească şi să o promoveze în continuare în structura noastră sau în altă structură a Ministerului de Interne”, zice Diana Botnariuc, psiholog în Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne.

Dorina Ardeleanu, director adjunct la Fundația Elvețiană „Terre des hommes” susţine că la începutul carierei sale a fost şi ea mentee, iar acum a preluat rolul de mentoră: „Am decis să particip în programul dat, pentru că mi-am amintit cumva de anii în care am început eu, în anii în care eu am venit la primul job şi am avut nevoie de mentorii mei, care mi-au oferit oportunitatea asta mie şi poate a fost o oportunitate şi pentru ei, care mi-au povestit mult din experienţa lor şi asta m-a ajutat extrem de mult. Acum am înţeles că a ajuns şi rândul meu să fiu mentoră, să împărtăşesc din cunoştinţele mele. Sper să o ajut pe colega mea”.  

Componenta de mentorat din cadrul proiectului „INSPIR-O!” va dura până în Octombrie 2015. In acest timp, mentee-le sub ghidarea mentorelor vor beneficia atât de sfaturile şi recomandările necesare avansării personale şi profesionale cât şi de cele pentru îmbunătăţirea ideii de proiect pentru a reforma sistemul şi pentru a contribui la sporirea numărului de femei ce aleg o carieră în Ministerul Afacerilor Interne.

Menţionăm că Programul de Mentorat pentru Femei din Sistemul Afacerilor Interne - “INSPIR-O!” este la cea de-a doua ediţie, de această dată proiectul fiind implementat în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne din Moldova, cu sprijinul financiar al Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA și cu suportul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova prin intermediul Programului de Granturi pentru Democrație din resursele acordate de Guvernul SUA. 

Elaborat de: Natalia Covrig, Centrul "Parteneriat pentru Dezvoltare" (CPD)