Drumul spre un viitor mai bun pentru locuitorii satului Scoreni a fost finalizat



collage-2014-12-08

Locuitorii satului Scoreni din raionul Străşeni nu vor mai trebui să mergă pe ocolite pentru a ajunge la Chişinău. Construcţia drumului local L452, care face conexiunea dintre satele Scoreni şi Malcoci cu ieşire spre traseul internaţional Chişinău-Leuşeni îi scutește acum pe localnici să meargă prin oraşul Străşeni pentru a ajunge în capitală.

Drumul a fost construit în cadrul unui proiect aplicat la Agenția de Dezvoltare Regională Centru de către primăria satului Scoreni și a fost finanţat din sursele Fondului Naţional de Dezvoltare Regională. Acesta este un proiect regional cu o importanță deosebită pentru localnici, el conectează localităţi din două raioane diferite, Ialoveni şi Străşeni, iar satul Scoreni va avea acces direct la traseul internaţional Chişinău-Leuşeni cu trecere prin localitatea Malcoci.

Recent a avut loc recepția la terminarea în cadrul acestui proiect. Aici au  fost  construite 6.2 km de drum de categoria a IV. Costul total al proiectului 31 520,07 mii lei, din FNDR - 31 170,267 mii lei, contribuția proprie a localităților partenere în cadrul proiectului 349,8 mii lei.

Acum urmează aprobarea recepției de către Inspecția de Stat în Construcții și stabilirea termenului de recepție finală.

Potrivit directorului Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru, Tudor Meşina, succesul acestui proiect a fost posibil în mare parte datorită conlucrării eficiente dintre agenție și autorităţile publice locale la toate nivelele de implementare a proiectului. „Este un proiect foarte bun pentru dezvoltarea economică regională. Agenţii economici deja au idei de afaceri pe care vor să le deschidă curînd în satul Scoreni, ceea ce demonstrează că infrastructura are un rol important în dezvoltarea unei localități. Acum așteptăm o creștere a  locurilor de muncă, și respectiv a condițiilor de trai din aceste sate", a subliniat Meşina.

Autoritățile locale din Scoreni promit ca în scurt timp să fie deschisă o rută directă Scoreni-Chișinău care va circula pe noul drum. Astfel este înjumătățită distanța parcursă pînă la Chișinău, dar și costurile pentru călătorie.

Prin realizarea proiectelor  Agenția de Dezvoltare Regională Centru vine să susțină locuitorii regiunii, să le creeze condiții mai bune de trai astfel încît  împreună cu autorițățile locale să reușim diminuarea disparităților dintre localitățile Regiunii Centru.