Locuitorii din s. Varnița vor avea un teren autorizat pentru depozitarea deșeurilor



În cadrul celei de-a doua ediţii a programului CIVITA au fost concepute şi dezvoltate o serie de iniţiative comunitare, menite să sporească implicarea femeilor din localităţile rurale în viaţa socio-politică. Un asemenea proiect a fost dezvoltat în satul Varniţa, r-ul Anenii Noi, și de către Svetlana Budiştean, participantă în cea de-a doua ediție a Programului CIVITA. „În satul nostru nu aveam un teren autorizat îngrădit pentru a depozita deșeurile menajere și animaliere. Locuitorii aruncau gunoiul în spații improvizate, neautorizate, sporind gradul de poluare a apelor, solului și aerului”, povestește Svetlana Budiștean.

Ținând cont de această problemă, beneficiara Programului CIVITA și-a propus să construiască și să amenajeze o platformă de depozitare a deșeurilor menajere. Pentru a-și îndeplini scopul, au fost propuse spre realizare mai multe lucrări, precum: amenajarea canalului de scurgere a apelor freatice, construcţia platformei din beton, instalarea gardului din plasă metalică, instalarea unei porţi din plasă metalică şi a patru containere. Pentru a realiza activităţile propuse, Svetlana Budiştean a apelat la ajutorul administraţiei publice locale, care a contractat agenţi din comunitate pentru a realiza lucrul în teren cu tehnică specializată.

colajPrimele lucrări de amenajare a canalului de scurgere a apelor freatice au început pe 23 august 2014, fiind implicaţi  atât reprezentanții APL, precum şi membrii comunităţii.

Următoarele lucrări se preconizează a fi finalizate până la finele lunii septembrie 2014. De rezultatele acestui proiect vor putea beneficia circa 100 locuitori ai cartierului nr. 1 din satul Varniţa.

„Programul CIVITA mi-a oferit șansa să soluționez o problemă stringentă din comunitatea mea. Mă bucur că am reușit să conving locuitorii să se implice în executarea primelor lucrări. Mă simt împlinită când știu că după ce vom finaliza lucrările, peste o sută de locuitori ai cartierului nr. 1 din s. Varnița vor beneficia de un spațiu autorizat pentru gunoi”, povestește Svetlana.

Proiectul comunitar este implementat cu suportul financiar al Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare” (CPD), Fundaţiei Soros-Moldova şi al Suediei.